Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Le Mikin novi jelovnik. Neka su jela dostojna Esplanadinog Le Bistroa

le-mika-bourguignon


U četvrtak oko dva u punom bistrou Le Mika gurali smo se s francuskim veleposlanikom u Zagrebu Phillipeom Meunierom, koji je sjedio baš kraj nas. Gospođa i gospodin Meunier, koji  naizmjenice, svatko po pola godine, obavljaju ambasadorsku dužnost u Hrvatskoj, doimali su se prilično zadovoljni kuhanjem u jedinom francuskom restoranu u centru Zagreba.

Mi smo bili još zadovoljniji, jer iskreno govoreći, nismo očekivali tako dobru hranu. Le Miki je trebalo skoro mjesec dana da uvede novi bistronomski meni koji smo najavili još u prosincu.

le-mika-steak
Bavette steak

Čekanje se definitivno isplatilo, jer su jela koja smo probali tehnički i okusom na razini Le Bistroa, najboljeg bistroa u Zagrebu. To prije svega vrijedi za boeuf bourguignon i juhu od leće s jabukama.

Bourguignon je napravljen vrlo klasično, rustikalno, s ultrabogatim umakom, malim cijelim lučicama i savršeno očišćenom govedinom bez ijedne žilice, koja se doslovno raspada pod žlicom. Uz bourguignon u Le Miki ne donose nož i vilicu, jer je meso toliko mekano da nisu potrebni.

Kremasti pire od krumpira koji se servira uz ovo remek djelo bazične bistronomije, dobio je dodatni karakter s par zrna crvenog papra. Juha od leće napravljena je s goveđim temeljcem koji joj daje bogatstvo, i slatkim vrhnjem koje joj daje baršunastu teksturu. Granny Smith narezana kao brunoise ovoj ultraugodnoj juhi pruža hrskavost i svježinu.

Juha od luka s portom još je mnogo bogatija i među najboljim juhama od luka u gradu, dok se bavette steak servira narezan na debele, jarko crvene fete prelivene tamnim moćnim umakom od ljutike.

le-mika-creme-brulee
Creme brulé

Creme brulée je lijepo hrskav i opet raskošan: kao u svakoj izvedenici klasične francuske kuhinje, ni tu se ne štedi na sastojcima koji pružaju čisto organoleptičko zadovoljstvo.

Le Mika je od creperije i galeterije izrastao u kuharski vrlo kompetentan bistro francuske građanske kuhinje kakvu smo upoznali u Escoffierovih knjigama, čemu sigurno pomaže i mladi Mikin sous chef Charles Calons, čovjek koji je među ostalim radio u pariškom Bristolu, jednom od najboljih svjetskih hotela. Le Mikin Club Sandwich koji moramo probati idući put, radi se po Bristolovim pravilima.

Le Mika je, naravno, na meniju zadržao nešto galetta i puno crepesa, kako ne bi razočarao stalne goste. No, budućnost ovog bistroa u Teslinoj ulici jest u kuhanju ozbiljne, krepke, visokokvalitetne građanske francuske hrane.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.