Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

5 prijedloga za 15-minutni superukusni ručak kod kuće

nicoise

Nastupila je, dakle, famozna siječanjska depresija. Restorani su uglavnom prazni, jer se svi praznimo od milijun finih kalorija koje smo pojeli tijekom blagdana. Tržnice su također prazne, jer Dalmatinci znaju da im se u skijaškom tjednu ne isplati puno toga donositi u Zagreb, a zagrebački i slavonski OPG-ovi usred zime baš ne raspolažu s bog zna kako atraktivnom hranom, ako ne računamo kiselo zelje i kiselu repu. Nikome se ne da ništa kuhati, opet zbog blagdanskog Zamora materijala.

Osim toga, mnogi od nas donijeli su čvrste novogodišnje odluke o smanjenju unosa kalorija. Eater tvrdi da 80 posto takvih odluka prestaje vrijediti već u veljači. Usprkos svemu tome, nešto moramo jesti. Pa smo odlučili predložiti pet najjednostavnijih brzih recepata  +od masovno dostupnih sastojaka, koji svejedno mogu ispasti izvanredno ako ih pripremate s malo pažnje, i ako kupujete kvalitetne sastojke.

Riječ je o usputnoj hrani a ne o ozbiljnim obiteljskim ručkovima ili večerama. Ali, za ove sive postblagdanske dane, usputna se hrana čini sasvim prikladnom opcijom.

1. BLT

blt

BLT (bacon, lettuce, tomato) spada među najklasičnije sendviče. Budući da svaki lokalni supermarket drži sva tri sastojka, nema jednostavnijeg i slasnijeg toplog ručka ili užine, ili večere od BLT-a.

Pogotovo zato što BLT -u lako možemo dati važnu, gotovo gastronomsku dodanu vrijednost. Prvo, izaberite solidnu pancetu. Ako kupujemo u supermarketu koristimo koristimo Belje ili Pisinium, ali i niz drugih brendova može funkcionirati pod uvjetom da imaju dovoljnu količinu mesnog udjela i da masni dio nema užegli okus.

Drugo, uvjerljivo najvažnije. Nemojte tostirati kruh. Tostirani je kruh beznadno bezukusan, pogotovo u kontekstu žestokih sendviča poput BLT-a. Umjesto da kruh ubacite u toster ili pećnicu, rastopite na tavi puno maslaca. Kad se zapjeni, ubacite kriške bilo kojeg kruha, osim onih groznih papirnatih polubijelih ili bijelih kruhova.

Čekajte da donja strana postane zlatnosmeđa i hrskava, pa okrenite. Dodajte još maslaca ako treba, druga strana se neće dobro ispeći ako štedite na putru. Kad i druga strana bude zlatnosmeđa i hrskava izvadite kruh, ali nemojte ga staviti na upijajući papir. Želimo da kruh bude sočan i prepun okusa po maslacu.

Istodobno na maslinovu ulju na laganoj vatri prepržite jedan omot slanine ili pancete narezane na trakice, pa ga stavite na upijajući papir da se masnoća ocijedi. Panceta mora imati čisti okus i biti hrskava. U tavu dodajte još malo ulja, pa na jačoj vatri omekšajte sir, ementaler ili gruyere. izvadite čim sir postane gumast.

Složite sendvič: prvo pancetu, koju ćete aromatizirati s par kapi Tabasca ili Volim ljuto umaka, pa list čvrste zelene salate poput iceberga, polurastopljeni sir, pa kriške rajčice, koje obavezno treba posoliti i popariti. Budući da je kruh natopljen maslacem, ne treba vam majoneza ni ništa slično. Sendvič stavite na dvije minute u srednje vruću pećnicu da se sve još jednom ugrije i da sir dodatno omekša. i uživajte uz neko ozbiljno craft pivo(craftovi se srećom također mogu kupiti u većini supermarketa.)

2. Dimljeni losos s umakom od jogurta i hrena

dimljeni-losos

Dimljeni losos, srećom, više nije luksuz. Prošle smo nedjelje obišli nekoliko supermarketa, u kojima nismo pronašli ni jedno pakovanje dimljenog lososa jer se sve prodalo za Božić i Novu godinu. Losos je, kako znamo, jako zdrav, a ovaj će umak od vrećice lososa napraviti gotovo ozbiljno jelo.

Kad kupujete losos, važno je da pogledate datum na stražnjoj etiketi, jer kod lososa istek roka trajanja dosta znači drastičan pad u kvaliteti .  Drugo, nemojte kupovati najskuplji losos. Dapače, najbolji koji smo ove godine našli u samoposluživanjima koštao je 37 kuna, dolazio je iz Irske i imao oznaku biološke proizvodnje. Najpoznatiji brendovi koštaju od 50 do 70 kuna za deset dekagrama. No, najbolji je deal ako kupite losos u rinfuzi, koji na suhomesnatim odjelima većih samoposluživanja košta između 300 i 350 kuna za kilogram, što znači maksimalno 35 kuna za deset dekagrama. A deset do petnaest dekagrama dovoljno je za dvoje, uz odgovarajući umak.

Za umak možemo koristiti mileram kao jako kaloričnu opciju, ili pak takozvani grčki jogurt (pravi grčki jogurt nema veze s našim grčkim jogurtima iz supermarketa).

Stavite, dakle, jedno pakovanje grčkog jogurta (oko 150 grama) ili milerama u manju zdjelu, pa na to naribajte puno svježeg hrena kojeg je u ovo doba godine lako kupiti i u supermarketima i na placu. Naribajte još pola granny smith jabuke. Posolite, dodajte limunovu koricu jer je sezona domaćih, mirisnih limuna, a ako baš želite jako kremasti umak,možete ubaciti sasvim malo majoneze. Promiješajte, i stavite u hladnjak da se stisne.

Složite losos na velike tanjure, pokapajte ga limunovim sokom, stavite na tanjur par rotkvica i kiselih krastavaca, a u sredinu veliku žlicu umaka od hrena. Servirajte uz što tamniji i gušći kruh, i nešto pjenušca (ali nipošto prosecca), ako vam je preostalo od blagdana. Ako nije, svako svježe, karakterno vino srednjeg do punog tijela dobro će funkcionirati. Predložili bismo neku bolju graševinu, ili kremasti chardonnay.

3. Pečeni tartar biftek

tartar-burger-g

Naši su supermarketi već dvije godine prepuni slovenskog tartar bifteka, koji košta oko 35 kuna za 250 grama, ne sadrži baš pravi biftek i ima groznu teksturu paštete, zbog čega smo taj proizvod jednom stavili u rubriku ne preporučujemo.

S druge strane, slovenski polutartar biftek ima sasvim solidan okus i predstavlja odličnu vrijednost za novac. Pa smo razmišljali možemo li ga nekako unaprijediti. Pa smo ga prije par tjedana zapekli na kombinaciji maslinova ulja i maslaca, otprilike po dvije minute sa svake strane, na najjačoj vatri. 

Uslijed ovog banalnog termičkog postupka, dvojbeni tartar biftek iz supermarketa pretvorio se u ukusnu, kremastu pljeskavicu, koju smo ojačali s malo preprženih listića habañera. Probajte servirati u pecivu za burgere, kao pomaknutu verziju kućnog hamburgera, s BBQ umakom i nekim karakternim senfom zrnate teksture. Pokraj sendviča narežite par cherry rajčica, posolite i obavezno nauljite. Probajte s nekim opakijim tamnim pivom, ili sa srednje laganim crnim vinom poput frankovke ili domaćeg pinot noira.

4. Sardine

sardine

Sardine su najjeftinija moguća hrana koja bilo što vrijedi. Konzerva sardina u maslinovu ulju košta petnaestak ili manje kuna. Pa ipak, i od tako jeftine hrane moguće je složiti odličan brzi ručak.

Prije svega, same srdelice do kraja isperite da ne bi zadržale onaj grozni okus po limenkama. Čim ih isperete, zalijte ih najboljim maslinovim uljem koje možete platiti, pa dodajte puno limunova soka kako biste aromatizirali jelo i razbili  masnoću male plave ribe.

Zatim na brzinu ukiselite sitno narezani ljubičasti luk ili ljutiku. Srdele i luk prastara su dobitna kombinacija koju samo treba učiniti manje rustikalnom. Kad luk izgubi oštrinu i teški aftertaste, pospite ga po srdelama. Dodajte kapare i nešto preprženih pinjola, da bi dobili hrskavu teksturu i zaokružili okusni profil. Srdele koje ste poslužili u sredini velikog plitkog tanjura, okružite kriškama svježeg krastavca, koje će cijelom jelu dati dodatnu svježinu.

Krastavac, naravno, morate posoliti, popariti i zauljiti, a ne bi bilo loše dodati par kapi nekog solidnog vinskog octa.

Poslužite s vrhunskim bijelim kruhom  poput baguettea iz Korice, i s nekim vrlo svježim, ali ne pretankim bijelim vinom poput Galićeva Sauvignona, Bolfanova Sauvignona, ili Coronicine Malvazije.

5. Domaći Nicoise

nicoise

U našim se supermarketima mogu kupiti sasvim solidni filei konzervirane tune. Konzervirana je tuna baza svake prave salate Nicoise. Na tunu dodajte štogod nađete kod kuće ili u supermarketu, a uklapa se u bazični registar te veličanstvene salate. Riječ je, dakle, o mahunama, inćunima, kukuruzu šećercu, kuhanom krumpiru, maslinama, kaparima, tvrdo kuhanim jajima, malim rajčicama, ljubičastom luku i začinskom bilju (koje u ovo doba godine nažalost može biyti problem). U Marseillesu smo prije šest godina, u baru hotela Sofitel, probali fenomenalnu verziju s bijelim grahom.

Sve sastojke stavite u veliku zdjelu, pa zalijte vinaigretteom od maslinova ulja, crvenog vinskog octa i limunova soka. U vinaigretteu mora dominirati ulje.

Ovo jelo zbog kuhanja krumpira i mahuna traži više od petnaest ili dvadeset minuta, ali dobit ćete sjajnu, zdravu, osvježavajuću, zasitnu i bogatu salatu, koja vas za dvoje neće koštati bitno više nego da naručite jednu veliku pizzu iz bilo koje bolje pizzerije. Po ljeti uz Nicoise pijemo rose. Po zimi bismo preporučili svježiji i elegantniji pošip poput Nerice, ili izvrsnu Stininu Vugavu, ako se još bilo gdje može nabaviti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.