Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
The Best Of Acqua Panna & S. Pellegrino

7 zagrebačkih restorana otvorenih u 2018. od kojih puno očekujemo u 2019.godini

reunion-g

Prošla godina nije bila najidealnija za hrvatsku restoransku industriju. Naprotiv. A mnogi profesionalci predviđaju da će 2019. godina biti još kompliciranija, zbog dva glavna razloga: poreznog pritiska i groznog stanja na tržištu radne snage.

Pa ipak, u nevelikom broju zagrebačkih lanjskih restoranskih otvorenja, izdvojili smo sedam lokala za koje smatramo da bi ove godine mogli doživjeti punu afirmaciju.

1. Hanami, otvoren u studenom 2018

hanami-sushi

Hanami je apsolutno najugodnije iznenađenje lanjske zagrebačke restoranske godine. Hanami je iznimno profesionalni sush-sashimi restoran, s još ponešto zanimljivih jela, sasvim solidnom ulaznom robom, preciznim rezanjem i kuhanjem i ugodnim, relaksirajućim ambijentom. Bivši Takenokov chef Moto Mochizuki i u Hanamiju pokazuje da je znanje nenadoknadiva dodana vrijednost. Hanami bi se trebao ozbiljnije pozabaviti izborom pića, ali već sada spada u gornju grupu zagrebačkih restorana. Nova Ves 4, japanski

2. Haustor Haus, otvoren u proljeće 2018.

haustor-haus

Haustor Haus počeo je kao jednostavni bistro s puno burgera i vrlo dobrim kuhanjem. U međuvremenu su prerasli u gastronomski ambiciozni lokal, s višeslijednim večerama i gostovanjima najpoznatijih hrvatskih kuhara.

Mladi chef Lovro Smetiško talentiran je, tehnički kompetentan i prilično perfekcionistički raspoložen, što u kuhanju nikad nije loše. Masarykova 26, gastronomski bistro

3. ReUnion otvoren u studneom 2018.

reunion-grafiti

Chef Marinko Topalović u jednom od najtoplije i najmaštovitije uređenih hrvatskih restorana kuha ono što se u Engleskoj zove Modern European. Radi se o nizu klasičnih recepata od kojih su neki razmjerno lokalni, propuštenih kroz moderne kuharske tehnike. U ReUnionu smo dosad dvaput jeli, i oba je puta bilo jako fino. Canopy by Hilton Branimir centar, moderna europska kuhinja 

4. Garden, novi chef

garden-tocionici-pivo

Garden je prvo otvoren u proljeće s prilično neuspješnim jelovnikom, Onda je kuhinju preuzeo talentirani i odgovorni Marko Palfi, pa je prošle jeseni hrana doslovno procvala. Garden je postao jedno od naših dražih odredišta za brzi ručak, a jela poput chillija con carne, spadaju među primjere vrlo ozbiljne “jednostavne” kuhinje. Bečki se ubraja u najbolje u gradu. Nažalost, izbor piva je monoton, a izbor vina prilično slab. Preradovićeva 12, moderni pub

5. Public, otvoren u rano ljeto 2018.

public-pizza

Public je sjajno uređen prostor s vrlo solidnom pizzom i inteligentnim menijem koji pokriva brojne popularne žanrove: od bifteka, preko tjestenina do salata. Public je vjerojatno najuspješniji novi restoran u Zagrebu: oba puta kad smo ga posjetili, taj je veliki prostor bio prepun. Izbor pića, osobito piva, Publicova je slabija strana. Tomislavova 11, bistro i pizzeria

6. A Posto, otvoren pred Božić

a-posto-interijer

A Posto je, dakle, uz ReUnion najbolje uređeni novi restoran u Zagrebu. U A Postu je zadovoljstvo samo sjediti i piti koktele ili neko od izvrsnih vina (Weiningerov Riesling Nussberg, Coronicin Gran teran…) koja se ondje toče na čaše po iznimno prijateljskim cijenama. Pizza je okej, dok se na drugim segmentima menija mora još ozbiljno raditi. Ulica kneza Mislava 1, bistro i pizzeria 

7. Namaste, otvoren u proljeće 2018

namaste-restoran-zagreb

Gastronomski gledajući, Namaste je možda najvredniji restoran na ovoj listi. Namasteov chef, Indijac s visokim engleskim kulinarskim treningom, u Namasteu kuha elegantnu, uglavnom južnoindijsku hranu koja se dramatično razlikuje od svih inačica indijske gastronomije koje smo dosad kušali na ovim prostorima.

Nažalost, Namaste ima previše ozbiljnih i trajnih tehničkih problema, poput nepostojanja ventilacije ljeti i nedostatnog zagrijavanja zimi, da bismo ga stavili na više mjesto. Bojimo se da Namaste pokazuje simptome neozbiljne poslovne operacije. Selska 217, indijski

Moglo bi vas zanimati

s-pellegrino-simboli-laterali
vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA
VON BARF_Banner_300x250-01 FINAL

aviation-gin

svijet-vina

7 zagrebačkih restorana otvorenih u 2018. od kojih puno očekujemo u 2019.godini

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min