Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon svih božićnih slastica trebamo nešto jednostavno i utješno. Buhtle s pekmezom

buhtle-bonne-maman-g

Buhtle nisu baš strogo božićni kolač, ali su neizbježne u ovom dijelu godine. Vani je hladno, dosta vam je okusa, začina, čokolada, Adventa, kućnih gozbi, i dalje želite nešto slatko ali jednostavno, utješno i izdašno… Buhtle.

Najbolje ih je puniti pekmezom od šljiva, ali možete odabrati bilo koji, slatko dizano tijesto i dobar pekmez nepogrešiva su kombinacija. Treba samo paziti da pekmez ne bude presladak ni ljepljiv, jer tijesto i šećer u prahu trebaju kontru. Bonne Maman pekmez od Mirabella, žutih šlijva koje rastu samo u dolini rijeke Loire posebno je zanimljiva opcija. Želite li ipak čistu klasiku, raskošni tamni pekmez od šljiva uvijek je tu.

Buhtle

buhtle

Sastojci

  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 550 g brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera kristala
  • 150 ml mlijeka
  • 1 limun, naribana korica
  • sol
  • 2 žlice ulja
  • Bonne Maman pekmez od šljiva
  • šećer u prahu

Zatvorite prozore, zagrijte kuhinju. Dizano tijesto treba stabilnu sobnu temperaturu u prostoriji. Namirnice izvadite iz frižidera, ne smiju biti hladne.

Prvo aktivirajte kvasac. Kocku svježeg kvasca izmrvite u mlako mlijeko i dodajte malo šećera i brašna da se aktivira.

Maslac, jaja i šećer pjenasto umutite, dodajte limunovu koricu. Pazite da miksate dovoljno dugo, morate dobiti svijetložutu pjenu koja kad se slijeva sa žlice formira trakicu.

U tijesto postupno dodajte prosijano brašno i mlijeko, stalno miješajte. Dodajte aktivirani kvasac i ulje, dobro promiješajte.

Dizana tijesta možete umutiti mikserom, ali morate ih i mijesiti kako bi miješanje i toplina vaših ruku spojili sastojke, aktivirali gluten i u tijesto unijeli dovoljno zraka. Buhtle se također mijese, ali kratko i lagano. Umijesite ih kratko prije prvog i drugog dizanja.

Tijesto stavite u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže. Kad tijesto udvostruči volumen pažljivo ga premijesite.

Razvaljajte tijesto za buhtle pa ga razrežite na kvadrate, od ove količine sastojaka trebali biste dobiti dvadesetak komada. Na svaki kvadrat stavite žličicu Bonne Maman pekmeza od šljiva i krajeve prevrnite prema sredini. Pazite da tijesto zatvorite sa svih strana, kao vrećice.

bonne-maman-mirabelle1

Koristit ćete dvije temperature pećnice, buhtle ćete prvo zapeći na 250 stupnjeva a onda peći na 180. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.

Uzmite duboki pleh, premažite ga maslacem pa okruglice tijesta punjenog pekmezom uredno složite u pleh, s glatkom stranom prema gore. Buthle složite jednu do druge. Sve skupa ostavite da se još jednom digne. Pecite na visokoj temperaturi 5 minuta pa smanjite na 180 i pecite još 15-20 minuta na 180 stupnjeva. Prije posluživanja buhtle pospite prosijanim šećerom u prahu.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom Nikas, ekskluzivnim distributerom Bonne Maman proizvoda

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.