Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GODINA RADIKALNIH VINA Grk vinarije Križ zauzima šesto mjesto s 34 boda

vino-godine-kriz-grk

Prije više od godinu dana napisali smo da je Grk pelješačke vinarije Križ najbolje dalmatinsko bijelo vino koje smo probali unatrag dugo godina. Danas možemo napisati da je Grk vinarije Križ jedno od dva najbolja dalmatinska bijela vina unatrag dugo godina, jer se u međuvremenu pojavio monumentalni Milošev Rukatac. No, naš respekt prema pelješačkom grku nije se smanjio ni za jedan posto. Naprotiv. Vinariju Križ, smještenu u mjestu Prizdrina na Pelješcu vodi rođeni Splićanin Dean Bogoevic Marušić, za kojeg je jedan strani novinar napisao da više pripada Williamsburgu nego rustikalnom Pelješcu.

grk-kriz

Bogoević Marušić poklonik je biodinamičkog pristupa vinogradarstvu i vinarstvu, u vinogradima ne koristi herbicide, a u podrumu upotrebljava minimalne količine sumpora. Vinarija Križ posjeduje dva hektara vinograda zasađenih uglavnom plavcem i s nešto grka. Vinogradi se nalaze na ekstremno strmim položajima. Grk Križ macerirano je, gusto, prebogato vino s jakim aromama zrelog i sušenog voća, s puno zrelih tanina i s prekrasnim slatkogorkim okusom.

Riječ je o jednom od onih vina zbog kojih ste ozbiljno ponosni na hrvatsku vinsku scenu. Da smo vlasnici hotela ili fine dining restorana, učinili bismo sve što možemo, i više od toga, da dođemo do Križeva Grka. No, kako je to vino ekstremno rijetko, vjerojatno ne bismo uspjeli dobiti više od šest boca. Stoga je Križ zapravo postigao izvrstan rezultat plasmanom na šesto mjesto izbora za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Drugi zaredom ulazak u top ten neobično je dobar plasman za vino koje mnogi u Hrvatskoj još nisu ni vidjeli.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.