Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački ugostitelj: 2019.bit će najteža godina za restorane

restoran-stol

U petak ujutro u inbox Kulta Plave Kamenice stigla je kratka, ali važna poruka vlasnika jednog uhodanog zagrebačkog restorana, čije ime I prezime ne objavljujemo iz razumljivih razlog: ni jedan se ugostitelj ne želi konfrontirati s poreznicima, inspektorima i drugim predstavnicima državne uprave. Poruku objavljujem u cijelosti, uz minimalnu jezičku redakturu.

“Evo jednog argumenta koji pokazuje će 2019. biti najteža godina za ugostiteljstvo, a posebno za restorane. Izlazni PDV ostat će nam astronomskih 25 posto. A ulazni PDV, kojim smanjujemo izlazni, bit će za većinu namirnica 13 posto, što će nam zapravo dodatno povećati mjesečni iznos PDV-a koji plaćamo. Osim toga, mnogi ugostitelji će zbog pukog preživljavanja kupovati smrznute namirnice, na koje PDV i dalje iznosi 25 posto, kako bi koliko toliko smanjili opterećenje porezom na dodanu vrijednost.”
Kratko, jasno i logično.

Nakon što je prije dvije godine udvostručenjem poreza na dodanu vrijednost Plenkovićeva Vlada paralizirala hrvatsku restoransku industriju, i tako izravno narušila kvalitetu ukupne naše turističke ponude,smanjivanjem PDV-a na svježu hranu Vlada dodatno opterećuje restoranske proračune, što će dovesti do daljnjeg pada kvalitete u većini restorana, osobito onih srednje klase koji ne mogu postizati osobito visoke cijene.

Ne mislimo, naravno, da je smanjenje PDV-a na svježu hranu loša odluka. Naprotiv, riječ je o potezu koji koristi najvećem dijelu građana.
No, problem je u tome što Vlada nije ni pokušala pronaći model koji bi zaštitio ugostiteljstvo od dodatnog poreznog opterećenja.

Naprotiv, očigledno je kako Vlada i dalje smatra da je ugostiteljstvo ili posve irelevantan, ili polukriminalni sektor, kojeg treba što više opteretiti svim vrstama fiskalnih i parafiskalnih davanja.

Osobito je žalosno što nitko u Vladi ne razumije, ili se ne usudi dovoljno glasno reći premijeru i ministru financija,da bez uspješnog ugostiteljstva Hrvatsku čekaju sve slabije i slabije turističke sezone.

Ova Vlada, kao što smo već niz puta naglašavali, uništavajući restoransku industriju bitno ugrožava same fundamente hrvatske turističke industrije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.