Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dvorac Belaj jedna je od najnaprednijih vinarija u Istri, s vinima koja odlično odležavaju

belaj-noel

Sve više ozbiljnih istarskih vinara traži nove modele vinifikacije malvazije, izvan komercijalno uspješnog ali pomalo banalnog obrasca clean and fresh, zato što smatraju da to grožđe može dati puno kompleksnija vina, vrijedna duljeg odležavanja. Zhan Belaj, vlasnik Dvorca Belaj u samom srcu Istre, nikad nije volio clean and fresh. Belaj, mladi ruski poduzetnik čija je obitelj kupila prekrasni istoimeni dvorac koji bi se uskoro trebao početi pretvarati u luksuzni hotel, pobornik je ozbiljno strukturiranih, sadržajnih vina koja traju puno dulje od jedne sezone .

Ovih smo se dana na tastingu u Noelu uvjerili da Belajeva vina zaista uspješno dozrijevaju i traju. Kušanje kolekcije Dvorca Belaj završili smo, prirodno, najstarijim vinom, Malvazijom iz 2012. godine koja je sada u optimalnoj kondiciji. Riječ je o čvrstom, umjereno aromatičnom vinu s kompleksnim bouquetom, s prepoznatljivim malvazijskim elementima od bijelog cvijeća, preko žutog voća do bagrema, i s lijepom, poželjnom uljastom teksturom.

dvorac-belaj

Dvorac Belaj

belaj-podrum

Chardonnay iz 2014. godine s oznakom Selection primjer je kako se u lošoj, teškoj, jako kišnoj berbi može napraviti odlično vino. Belajev Chardonnay Selection kremozno je vino, s lako prepoznatljivim nijansama bresaka, marelica i badema podcrtanih s ponešto jabučne i citrusne svježine. Naglašeno je mineralno, još uvijek mlado i ima relativno dugi završetak.

Kseniia iz 2015. godine spada među one guste, ozbiljne, zrele i prerijetke istarske malvazije. Kseniia u ovom trenutku miriše po suhom žutom voću, po korici limete i po bagremima, vrlo je skladna, istodobno mekana i živahna, te u ustima stvara onaj specifičan osjećaj ugode i poštovanja koji imate kada pijete plemenito a suzdržano, namjerno podigrano bijelo vino.

belaj-zan-vinogradi-novi

Zhan Belaj

Na samom početku Belajeva tastinga u Noelu probali smo i nekoliko mlađih vina, od kojih nam se osobito dopao Blend No1 iz 2017. godine. Riječ je o cuveeu malvazije i chardonnaya, s opet prilično naglašenom mineralnošću i lagano egzotičnim aromama i okusima, s orašastim završetkom. I Blend No1 ima onu čvrstu strukturu karakterističnu za vina Dvorca Belaj, koja mu jamče sposobnost duljeg odležavanja.

Malvazija iz 2017. koliko god da je svježa, mnogo je supstancijalnija od većine malvazija iz lanjske berbe, te će se dobro piti još nekoliko godina. I ona zadržava već pomalo karakterističan rukopis Dvorca Belaj, kojem je glavni element ozbiljnost vina. Dosad nismo kušali ni jedno banalno Belajevo vino.

Dvorac Belaj, koji se uskoro planira upustiti u proizvodnju pjenušavih vina, u samo se nekoliko godina nametnuo kao važan igrač na istarskoj i hrvatskoj vinskoj sceni, zato što su njegova vina drukčija, prilično ambiciozna, i što pokazuju jedan od pravaca kojima bi se istarsko vinarstvo trebalo kretati, mimo masovne paradigme clean and fresh. Ona, nadalje, spadaju u onu malu grupu istarskih bijelih vina koja dokazano uspješno odležavaju.  Vina Dvorca Belja distribuira i prodaje u svojim vinotekama zagrebačka Miva.

 

Naslovna fotografija/Šimun Šitum

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.