Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINO GODINE 2018. Teran Marka Fakina plasirao se na 7. mjesto s 32 boda

Marko Fakin iz Motovuna  jedan je od najnagrađivanijih istarskih vinara unatrag pet ili šest godina. Samo ove godine osvojio je deset zlatnih medalja na Vinistri. Lani je za radikalnu ali izvrsnu malvaziju La Prima dobio prvo zlato na Decanterovim Svjetskim nagradama, da bi ove godine isti rezultat ponovio s Teranom Il Primo iz 2017. godine.

fakin-teran

Taj je uspjeh možda još značajniji, budući da je riječ o vrlo mladom vinu koje će se mijenjati, zaokruživati, postajati elegantno, a neće izgubiti vibrantnost i temperament, koji su Fakinu donijeli zlato u Londonu. Njegov Teran iz 2017. Pred sobom ima još najmanje desetak godina dobrog  života. Kad smo Marka Fakina posjetili prošlog ljeta, s jedne nam se strane činilo kako je nemoguće tako dobra vina raditi, ali doslovno, u garaži, odnosno u prizemlju obiteljske kuće. 

No, ovaj autentični garažist pokazuje toliko strasti prema vinogradima, i ima neobično jasnu viziju o neophodnosti stalnog dizanja kvalitete vina, da je sasvim logično što se njegov pobjednički niz nastavlja. Važno je naglasiti da svim nagradama usprkos, Marko Fakin nije podigao cijenu svojih baznih vina. Njegova mlada malvazija u trgovinama i dalje košta oko 60 kuna. Marko Fakin definitivno je najvažniji predstavnik novog naraštaja istarskih vinara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.