Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chateau Latour prvi je bordoški first growth s organskim certifikatom

chateau-latour

Pokret organskih vina zahvatio je u bordošku elitu. Chateau Latour prva je 1st growth vinarija iz Bordeauxa s organskim certifikatom za crna vina. Latour, koji je proces prelaska na organski uzgoj u svim svojim vinogradima započeo 2015. godine, nije prvi među Grand Cruovima iz klasifikacije iz 1855. koji ima certifikat za organsko crno vino, ali je prvi među first growth vinarijama, jer Chateau Margaux, Lafitte-Rothschild, Mouton-Rothschild, Haut-Brion, Pétrus, Cheval Blanc i Ausone certifikate još nisu ni tražili. U Barsacu i Sauternesu Chateaux Coimens i Guiraud imaju organske certifikate za slatka vina. Chateau Pontet-Canet, fifth grand cru iz Pauillaca ima organske i biodinamičke certifikate od 2010, a od 2014. za vinograde imaju Demeter.

Chateau Palmer, second growth iz Margauxa, svoje vinograde u biodinamičkom režimu drži od 2013. i lani je dobio certifikat. Chateau Montrose, second growth iz Saint-Estephea dosad je na organski uzgoj prebacio 35 posto svojih vinograda. Mnoge vinarije u Medocu trenutno testiraju organski uzgoj vinove loze na dijelovima svojih vinograda i polako ih šire.

Trend trenutno predvode Pédesclaux, Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Marquis de Terme i Château Giscours. Na desnoj obali u Saint-Emilionu lider u organskom i biodinamičkom uzgoju je Chateau Fonroque, dok je Chateay Angelus prelazak na organske prakse dovršio početkom, dok su Cadet Bon, Moulin du Cadet i Chateau Coutet već odavno organske vinarije.

Bordeaux unatoč svojoj financijskoj moći baš i nije poznat po ekološkim praksama, naprotiv, jedna su od regija s najvećim problemom prekomjernog korištenja pesticida. Lokalni vinari to opravdavaju klimatskim promjenama i bolestima koje one donose, zadnja berba pokazala je koliko primjerice pepelnica može oštetiti vinograde u godinama s kišnim proljećem.

No, zna se da je pravi razlog profit, pa je tim važnije da se trend prihvaćanja ekološki pametnijih praksi, iako zasad obuhvaća mali broj vinarija, svega 8 posto ukupne proizvodnje,tamo stabilizira. Odluka Chateau Latoura da zatraži certifikate za organska vina u tome bi mogla odigrati važnu ulogu.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.