Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINO GODINE 2018. Osmo mjesto osvaja Damjanićev bijeli Clemente iz 2015. s 30 bodova

vino-godine-damjanic-clemente

Legenda kaže da su se uzorci koje su Damjanići iz Fuškulina poslali na Decanterove Svjetske nagrade razbili u transportu.

Pa je tako obitelj Damjanić ostala bez medalja na ovogodišnjem DWWA. Međutim, već su prije dobili dvije zlatne medalje na International Wine Challengeu, za Malvaziju iz 2016. i Clemente Blanc iz 2015.

damjanic

Clemente Blanc spada u onu malu skupinu neobičnih istarskih bijelih vina, koja još uvijek dozrijevaju u barriqueu. Kao i u slučaju Frankovićeve Korone sur Lie, to se nije pokazalo otegotnom okolnošću, zato što je berba 2015. bila toliko dobra, da je grožđe moglo podnijeti malo čvršći tretman novog hrasta u malom formatu.

Clemente Blanc kupaža je malvazije, chardonnaya i bijelog pinota. Vino smo prvi put probali u vrlo dobrom restoranu Badi kraj Umaga, i odmah nam se jako svidjelo, zbog kombinacije kremoznosti, svježine i balansa koji vodi do elegancije. Riječ je o lijepom, punom, pomalo herbalnom, pomalo putrastom vinu koje se izvrsno slaže s bijelom ribom i velikim rakovima..

Clemente Blanc još je jedno od istarskih vina koja mijenjaju već pomalo dosadnu paradigmu clean and fresh. Istra je ipak kadra dati puno zahtjevnija bijela vina od onih lakopitkih za ljetne vrućine. Damjanići posjeduju oko sedam hektara vinograda u Fuškulinu kraj Poreča, te proizvode čitav niz bijelih i ponešto crnih vina. Njihove malvazije iz berbe u berbu ubrajaju se među najuspješnije u cijeloj Istri.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.