Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 najvažnijih domaćih festivala hrane i vina u 2018.godini

istria-craft-koncert

Ova je godina, kad je riječ o hrani i piću, protekla u znaku procvata različitih festivala, smotri i svih mogućih javnih priredbi, što govori i o velikom interesu publike za javno predstavljanje gastronomije i vina, kao i o tome da su profesionalci uvidjeli kako moraju nastupati zajedno i javno, izvan restorana i vinarija, jer organizirano javno djelovanje unapređuje cijelu industriju. Evo našeg izbora najvažnijih ovogodišnjih festivala hrane i pića.

1. Chef’s Stage, Šibenik

chefs-stage1 (1)

Chef’s Stage najznačajnija je gastronomska smotra ikad održana u Hrvatskoj. Prvo, Chef’s Stage okupio je za naše prilike impresivnu grupu međunarodnih restoranskih zvijezda na čelu s Anom Roš, koje su kuhale na raznim šibenskim lokacijama. Drugo, Chef’s Stage pokrenuo je javne i stručne rasprave o nizu ključnih pitanja za sadašnjost i budućnost hrvatske, ali i međunarodne restoranske industrije.

I treće, Rudolf Štefan pametno je iskoristio Chef’s Stage za promociju programa Budi Foodie, koji bi trebao pomoći obrazovanju mladih restoranskih profesionalaca. Jako je dobro što je velik broj hrvatskih chefova i vlasnika restorana podržao Chef’s Stage. Jedva čekamo drugo izdanje.

2. Fuliranje, Zagreb

fuliranje-2018

Fuliranje će ove godine nahraniti stotine tisuća ljudi, i to ne kobasicama iz supermarketa, nego maštovitom i relativno dobro skuhanom hranom. Ovogodišnje Fuliranje zapravo predstavlja prvi izlazak na ulice hrane restoranske kvalitete. Stoga se središnji gastrodogađaj zagrebačkog Adventa može smatrati prekretnicom u dosadašnjem razvoju hrvatske ulične hrane.  Ovdje moramo primijetiti da je važno i dobro što organizatori Fuliranja svake godine postavljaju više standarde. Nadamo se da će se to dizanje letvice nastaviti i u 2019. godini.

3. Dani mladog maslinovog ulja, Vodnjan

dani-mladog

Maslinovo je ulje, dakle, neprijeporno najvažniji hrvatski gastronomski proizvod, naprosto zato što je riječ o jedinom hrvatskom gastronomskom proizvodu koji je službeno proglašen najboljim na svijetu. A Dani mladog ulja u Vodnjanu glavni su domaći maslinarski festival, koji je već davno prerastao u respektabilnu regionalnu i nacionalnu instituciju. Ovogodišnja skandalozna racija carinika i poreznika tijekom festivala prilično je dobro pokazala što država zapravo misli o najboljem hrvatskom gastronomskom proizvodu, kao i o malom privatnom poduzetništvu, jer maslinari uglavnom spadaju među male privatne poduzetnike.

4. Istra & Craft Beer Festival, Poreč

istria-craft-sator

Riječ je o dosad najbolje organiziranoj smotri craft piva, još jedne od sasvim rijetkih disciplina u kojoj se Hrvatska može mjeriti ako ne sa svjetskom, a onda sigurno s europskom konkurencijom. Na Istra & Craft Beer Festivalu nastupili su skoro svi značajniji proizvođači crafta u zemlji, u odličnom ambijentu velikog, modernog i čistog šatora na porečkoj rivi, uz izvrstan izbor bandova i solidne popratne gastro manifestacije.

5. Vinart Grand Tasting, Zagreb

vinart-grand-tasting

Vinart Grand Tasting nije najvažniji, ali je svakako najciviliziraniji vinski festival u Hrvatskoj. Vinart je jedini festival gdje se u optimalnim uvjetima može kušati puno dobrih domaćih i stranih vina, u miru razgovarati s proizvođačima ili distributerima, te napokon ponešto od toga kupiti za manji novac nego u trgovinama. Veselimo se idućem izdanju.

6. Vinistra, Poreč

vinistra-snimanje

Vinistra je veliki začetnik hrvatskih vinskih festivala. Značaj Vinistre u promoviranju istarskih vina, osobito malvazije kao sorte, toliko je velik da se Vinistru ni u jednom od ovakvih izbora ne smije ignorirati. Moramo, međutim, konstatirati da bi Vinistra trebala postrožiti ocjenjivačke kriterije, jer zaista nema smisla dodjeljivati stotinjak ili više zlatnih medalja godišnje. Hrvatska vina jesu dobra, ali ipak nisu toliko dobra.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.