Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Istra & Craft Beer Festivalu ove se subote pilo i sviralo do pola tri ujutro

istria-craft-koncert

U subotu oko pola osam navečer kad smo ulazili u veliki šator na porečkoj rivi, gdje se održava istrijanski Oktoberfest, učinilo nam se kako smo vidjeli malu oznaku s obaviješću da je šator otvoren od 17 i 30 pa do jedan.

U pola tri ujutro u noći sa subote na nedjelju, dok smo na terasi našeg apartmana pisali ovaj tekst, iz šatora se još čula glazba koja se miješala s muzikom s otočića Svet Nikola, gdje je Emil Tedeschi u jednom drugom šatoru predvodio team building za tristotinjak svojih zaposlenika.

istria-craft-sator

Sama činjenica da se radno vrijeme žestoko premašilo, govori o uspjehu Istra & Craft Beer Festivala, prvog velikog istarskog pivskog festivala s izvrsnim izborom bendova: u petak je svirao Let 3, dok su u subotu glavne zvijezde bili TBF, čiji je nastup počeo oko pola jedanaest, kad je visoki šator s drvenim podom bio već skoro prepun. Organizatori Festivala koji sponzorira Valamar, očito se razumiju i u rock and roll i u pivo.

istria-craft-food-truck

Valamarov food truck Mezzino

istria-craft-burgeri

Na Istra & Craft Beer Festivalu koji završava u nedjelju, sudjeluje dvadesetak domaćih pivovara, od doajena hrvatskog crafta Zmajske pivovare koja je u Poreč došla s Pale Aleom, Jam Sessionom, Pozojem i Šankom, preko lokalnih favorita poput Bure i sad već velikih Medvedgrada i San Servola, pa do sasvim malih proizvođača poput zagrebačke Mlinarice, mikropivovare koja djeluju u sklopu popularne zalogajnice Kod stare mlinarice na Mlinovima.

istria-craft-varazdinsko

Varaždinsko pivo

Istaknuto, središnje mjesto u šatoru dobio je domaćin festivala Istarska pivovara, koja je predstavila svoja belgijskom tradicijom nadahnute Kriek i Tripel, dok je prostorom ispred šatora dominirao Valamarov food truck, američki old timer trailer iz 1963. s atraktivno prezentiranim izborom burgera. Drugi red, preko puta food trucka, stvarao se pred kućicom Burgerije kao druge opcije za utaživanje gladi i nadzor nad alkoholom. U dnu šatora lijevo od pozornice trajala je ljuta bitka kvizaša.

istria-craft-kviz

Kvizaši

istria-craft-istarska-pivovara

Domaćin festivala Istarska pivovara

Alkohol se, pak prodavao po sistemu središnje blagajne smještene lijevo od ulaza, gdje su ljubazne hostese primale uplate za čipirane narukvice kojima se na šankovima plaćalo pivo.

istria-craft-hostese

Prvo smo otišli na jednu od dvije pivske premijere koje su se održavale na festivalu. Probali smo novo pivo Nove runde F5, New England Pale Ale koji nam se svidio zbog kombinacije svježine, gorčine i punog tijela, premda sadrži relativno malo alkohola, 5,5 posto. U pivu se još osjete kvasci, koji nam, međutim, nisu smetali, jer je svježina dominirala u ustima, a limuni i grejp na aftertasteu.

istria-craft-burgerija

Burgerija

istria-craft-nova-runda

Nova Runda je premijerno točila F5 New England Pale Ale

Zatim smo se prebacili na šank splitskog LAB-a (Barba) gdje smo kušali jedno od spektakularnijih hrvatskih piva nove generacije. Riječ je o, pazite sad ovo, Quadruple IPA-i My Name is Jeff napravljenoj od sedam vrsta hmelja, koja se ponosi sa 10,6 posto alkohola. 

istria-craft-barba

Još jedna premijera, genijalni My Name is Jeff Quadruple IPA splitskog LAB-a

Čim su nam ga natočili, Jeff je iskazao jedan vidljiv problem: nije bilo pjene. S druge strane, to je pivo toliko ekscentrično kompleksno da na nosu možemo govoriti o bouquetu a ne aromama. Jeff je pun svježih i sušenih marelica, suhih smokava, grejpa, herbalnih elemenata i ponešto slatkih, začinskih tonova. Usprkos 100 IBU, Jeff  zapravo nije gorak jer je gorčina uravnotežena alkoholom. Dapače, pivo je izvrsno izbalansirano i gotovo elegantno.

istria-craft-ivan-ergovic

Spinnakerov chef Ivan Ergović vodio je Gourmet Stage

Poslije moćnog Jeffa nismo, nažalost, imali snage probati piva lokalnih proizvođača Bure i Suxoa. Propustili smo još i varaždinska, križevačka i međimurska piva, jer smo se morali čuvati za pivsku večeru na Gourmet Stageu u obližnjem restoranu Spinnaker (još tri porečka restorana tijekom festivala su imala posebne menije s jelima kuhanima s pivom i pairing s pivom).

istria-craft-celebrator

Na večeri koju je Spinnakerov chef Ivan Ergović priredio sa svojim timom, među ostalim smo kušali dvije čiste stotke s RateBeera, belgijski trapistički Rochefort 8, koji već desetljećima redovito pijemo u Zagrebu, i njemački Ayinger Celebrator Doppelbock koji nas je baš fascinirao, i kojeg smo tek sada prvi put probali.

istria-craft-lineup

Spinnakerov pivski lineup

Istra & Craft Beer Festival  jedna je od najbolje organiziranih alkoholnih manifestacija koje smo zadnjih godina vidjeli u Hrvatskoj. S obzirom na velik broj gostiju koji iz ruke nisu ispuštali posebno dizajnirane festivalske čaše, sigurni smo da su i pivari zadovoljni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.