Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Allez u Noelu je predstavio sedam šampanjaca velikog Erica Rodeza

eric-rodez (1)

Eric Rodez jedan je od najvažnijih protagonista na sceni champagne growera. Radi se, podsjetimo, o manjim proizvođačima koji sve grožđe za svoja vina dobivaju iz vlastitih vinograda, za razliku od velikih tradicionalnih šampanjskih kuća koje značajan postotak grožđa kupuju od drugih vinogradara. 

Eric Rodez dolazi iz mjesta Ambonnay u subregiji Marne, poznatoj po crnom pinotu. Ambonnay je zapravo glavni grad crnog pinota u Champagni, a Eric Rodez je njegov gradonačelnik. Ovo nije metafora. Eric Rodez pobijedio je na lokalnim izborima u Ambonnayu i obnaša dužnost gradonačelnika od 2014. godine, s mandatom koji traje do 2020.

eric-rodez

Eric Rodez

Rodezova se obitelj generacijama bavila vinogradarstvom, no tek je njegov pradjed kupio prvu vinsku prešu, pa su polako počeli proizvoditi vino. Gospodin Rodez, koji je dio karijere proveo kao Krugov enolog, doveo je šampanjeriju Rodez do sadašnjeg svjetskog ugleda. Rodezovi se šampanjci ubrajaju među najcjenjenije uopće u konkurenciji nekih devet tisuća brendova, kao i među one s najpoštenijim cijenama. Rodezova su vina uglavnom dvostruko jeftinija od drugih šampanjaca slične kvalitete.

Eric Rodez, veliki fan organskog uzgoja i krajnje pažljivog pristupa zemlji (što je prije tridesetak godina počeo učiti Marcela Diessa u Alsaceu), danas proizvodi čitav niz brutalno originalnih vina, od kojih smo sedam mogli probati na jutarnjem tastingu u Noelu, u utorak u 11 sati. Vlasnik kornatske konobe Opat Ante Božikov odmah je zaključio kako je nemoguće zamisliti bolji početak dana. Zagrebački sommelierski doajeni Mario Meštrović i Darko Lugarić iste su se sekunde složili s Božikovljevom konstatacijom.

eric-rodez-sampanjci

Tasting Erica Rodeza u Noelu počeo je baznom linijom koja se zove Cuvee Crayeres, i koja se sastoji od 60 posto crnog pinota i 40 posto chardonnaya, iz četiri ili pet različitih berbi. Riječ je o izrazito reskom, hrskavom šampanjcu, sa snažnim okusom po jabukama, i s onim pomalo elektrizirajućim osjećajem u ustima. Rodezova temeljna linija, koja košta oko 300 kuna, neusporedivo je zanimljivija, originalnija i gastronomski vrednija (valja je probati uz rižoto i uz sushi) od šampanjaca sličnog ranga cijena koji se prodaju u supermarketima.

Uslijedio je Dosage Zero, šampanjac bez dodatka šećera poslije degoržacije, koji je vinificiran u hrastovim bačvicama. U slučaju ovog izvrsnog vina, drvo je zamijenilo ulogu dosagea u zaokruživanju šampanjca koji se doima moćno, uravnoteženo i vrlo pun, s jakim, tipičnim vinskim mirisom pjenušavih vina od crnog pinota.

Nakon Dosage Zero kušali smo Elegantni Blanc de Blancs, s puno citrusa i kremoznosti, nešto vanilije i jako vitkim tijelom, da bi prvi vrhunac tastinga označilo otvaranje Blanc de Noirsa, bijelog šampanjca koji se proizvodi isključivo od crnog grožđa, u ovom slučaju pinot noira, jer Rodez ne uzgaja pinot meunier.

Rodezov Blanc de Noirs radikalno je vino, na prvi pogled tankog tijela i ekstremne kiseline. No, već u ustima te se značajke uravnotežuju i pretvaraju u jedno do uzbudljivijih šampanjskih iskustava našeg vremena. Miris je opet radikalno vinski, s naznakama zrelog crnog voća, dok finiš traje dulje od minute i završava gotovo slatkom, širokom voćno-kremastom notom.

rodez-blanc-noirs

Riječ je o jednom od najkompleksnijih šampanjaca koji se mogu kupiti u Hrvatskoj. Eric Rodez Blanc de Noirs, već godinama jedan do naših apsolutnih šampanjskih favorita, košta negdje oko 350 kuna a vrijedi barem 95 bodova, i to na vrlo strogom ocjenjivanju.

Rodezov Rose je okej, manje komercijalan i autentičniji od većine drugih, dok je drugi vrhunac kušanja a u Noelu stigao s Millesime Ambonnay 2005.

Tu se radi o jednom od onih potpuno nevjerojatnih šampanjaca, koji prekidaju konverzaciju, mijenaju tok misli i tjeraju vas da se koncentrirate isključivo na vino. Glavna je značajka Rodezova Millesimea nevjerojatna kombinacija velikog, moćnog, raskošnog tijela i one fenomenalne kisele kičme karkaterisitčne za Krug i najbolje Bollingere. Taj je šampanajc toliko drastičan, da je znao dobivati umjereno loše kritike, vjerojatno od ljudi koji vole samo zaokružene i blage šampanjce ili su ga bili kušali u pogrešnom trenutku, dok vino nije bilo u vrhunskoj formi.

Na kraju smo probali Cuvee des Grands Vintages, multivintage šampanjac koji se sastoji od najboljih vina iz odličnih berbi. Cuvee des Grands Vintages kompleksno je, opet jako bogato, luksuzno, veliko, ali i relativno konvencionalno vino, koje će se lako svidjeti obožavateljima komercijalnih šampanjaca. Pojedini kritičari uspoređuju ga s Krugovim Grande Cuveeom, što nije nezasluženo, pogotovo s obzirom na činjenciu da je točno triput jeftiniji.

Vina Erica Rodeza u Hrvatsku uvozi zagrebačka tvrtka Allez, a kušanje ovih dubokih, ozbiljnih i neobično važnih šampanajca u Noelu, premda je proteklo u potpuno neformalnoj atmosferi, definitivno je jedan od dva ili tri glavna šampanjska događaja godine u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.