Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Angelo Jermann, jedan od utemeljitelja modernog vinarstva u Colliu

angelo-jermann

U svom domu u mjestu Farra d’Isonzo u Goriziji, u nedjelju je u 95. godini umro Angelo Jermann čovjek koji je uz Livia Felugu i Maria Schiopetta izmislio vrhunska bijela vina u Friuliju. Jermannova vizija bila je spoj progresivnih ideja i tradicije koju je njegova obitelj u Italiju prenijela iz svoje austrijske povijesti, i na njoj je izgradio jednu od najuglednijih talijanskih vinarija.

Rođen u Villanovi 1. rujna 1923. godine, Jermann potječe iz obitelji poljoprivrednika koja je u Farru doselila 1881. iz austrijske vinske pokrajine Burgenland. Kao i mnogi u to vrijeme, Jermanni su se vinogradarstvom bavili kao sekundarnom granom, živjeli su od ratarstva i uzgoja stoke. Sredinom 20. stoljeća Angelo i Bruna Jermann starinsko su obiteljsko gospodarstvo počeli pretvarati u moderno imanje specijalizirano za vinogradarstvo i voćarstvo, posebno za uzgoj bresaka.

obitelj-jermann

Silvio, Angelo i Bruna Jermann

Kao vinar i vinogradar, Jermann je od početka inzistirao na ekološkom uzgoju, etici, potpunom poštovanju zemlje i potrazi za savršenom ekspresijom lokalnog terroira. Angelo Jermann radio je blendove u vrijeme kad u Friuliju nisu ni poznavali taj koncept.

Šezdesetih godina, najbolji restoran u regiji stavio je njegova vina na kartu i Jermannovo se ime pročulo u Friuliju, no pravi proboj vinarija je započela 70-tih, kada se Angelov sin Silvio vratio sa studija enologije i počeo učiti od oca, šireći Jermannov brend po cijeloj Italiji i u inozemstvu. Do tog se razdoblja obitelj već bila potpuno fokusirala na proizvodnju vina.

Autentični inovator, Angelo Jermann s entuzijazmom je pratio promjene u vinskoj industriji, ali nikad nije napuštao tradicionalne načine. Taj specifičan spoj modernosti i stalne rekontekstualizacije tradicije koji Silvio Jermann danas provodi možda i radikalnije od oca, stvorio je neka od posve jedinstvenih i najboljih talijanskih vina, i utemeljio ozbiljnu vinsku industriju u Friuliju.

Angelo Jermann do zadnjeg je dana života obilazio obiteljske vinograde, u svom džipu, uvijek sa suprugom Brunom s kojom je i duboko u 90-tima sudjelovao u svakoj berbi. Angelo i Bruna Jermann bili su u braku više od 70 godina. Kako pišu lokalni novinari koji su razgovarali s obitelji, smrt gospođe Brune Jermann početkom studenog za Angela je bila gubitak koji nije mogao podnijeti. Jednostavno je otišao za njom.

 

Foto/www.jermann.it

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.