Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobra vijest – bijeli tartufi nikada nisu bili jeftiniji. Loša vijest – još uvijek su jako skupi

tartufi-cijena

Prema dosadašnjim podacima koje navode talijanski, francuski i američki mediji, bijeli tartufi nikada nisu bili jeftini kao ove sezone. Nakon tri komplicirane godine, udarne talijanske zone za berbu bijelog tartufa, Alba, Acqualagna, San Giovanni d’Asso, Valtopina i San Pietro Avellana, dočekali su savršenu berbu, ponajprije zahvaljujući redovnim proljetnim i zimskim kišama s puno kiše u kolovozu i rujnu. Tartufa ove godine ne samo da ima u izobilju, nego su i vrhunske kvalitete.

Cijene u Italiji su se prepolovile, tartuf se prodaje za 2000 do 2500 eura po kilogramu, što je dvostruko manje nego lani. Dapače, to je niže i od cijene koju pamtimo iz prosinca davne 2005. kad su se bijeli tartufi u Ziganteovom dućanu u Livadama prodavali za oko 17 tisuća kuna po kilogramu.

tartuf

Ipak, nekoliko loših berbi do 2017. je cijenu tartufa otjeralo u nebo pa ova velika korekcija najplemenitiju gljivu na svijetu i dalje ne čini cjenovno osobito pristupačnom. Zato je odluka njujorških restorana da zbog pada cijene tartufa na svjetskom tržištu smanje cijene svojih jela s tartufima privukla pažnju javnosti i gostiju. Del Posto, prestižni restoran obitelji Bastianich, 10 grama bijelih tartufa koji se ribaju na tjesteninu, rižoto ili tartar biftek sada prodaje za 190 dolara, dok ih lani prodavao za 240 dolara.

U Hrvatskoj, osim Istre, vrlo malo restorana drži bijele tartufe jer je i potražnja vrlo mala, a sami tartufi brzo dehidriraju, tako da uvođenje bijelih tartufa predstavlja financijski rizik za restoran. Mi smo ih ove sezone jeli dvaput, u Plavom podrumu i u Noelu, i sa zadovoljstvom možemo potvrditi kako je riječ o jednoj od najboljih sezona za bijele tartufe koju uopće pamtimo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.