Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najneobičnija kombinacija u Hrvatskoj. Ispod Esplanadine terase ulazi se u food outlet Žabac

esplanade

Ako u Zagrebu postoji simbol čistog, autentičnog, nefalsificiranog i neiskvarenog luksuza, taj je simbol hotel Esplanade. Esplanade je, među ostalim, poznat po svojoj zaista vrhunskoj kuhinji. Oba hotelska restorana, Zinfandel’s i Le Bistro. spadaju među najbolje u Zagrebu i šire, a cijene glavnih jela i skupljih predjela u njima počinju s dvjestotinjak kuna.

Food outlet Žabac društveno je korisna komercijalna organizacija s nekoliko dućana u Zagrebu. Bračni par Žamboki prvi je Žabac otvorio u Tkalčićevoj ulici. Interes je bio toliki da ga taj mali dućan nije mogao zadovoljiti, pa su na Trešnjevci u Tratinskoj ulici otvorili puno veći, na 350 kvadrata, a nedavno i u Importanne centru.  Žabac prodaje tzv. stok robu, robu koja je dobra za upotrebu ali je proizvedena u prevelikim količinama, oštećena ili joj uskoro istječe rok trajanja, pa je mogu prodavati po 50 posto, neke i po 90 posto nižim cijenama.

Ovakav način prodaje gubi nekadašnji imidž socijalnih dućana. S rastom svijesti o nužnosti sprečavanja bacanja hrane i njezine pravednije raspodjele, prodaja kakvom se bavi Žabac u razvijenim društvima postaje mainsteram, kanal koji uravnotežuje nejednakosti na tržištu. Žabac je u ovogodišnjem globalnom izboru londonskog Euromonitor Internationala osvojio drugo mjesto u kategoriji trgovina hranom. 

Food outlet Žabac, na adresi Trg Ante Starčevića 7, nalazi se točno ispod južnog ruba luksuzne Esplanadine terase Oleander. Žabac nije u Esplanadinom nego u prostoru Importanne Centra, ali se vizualno doima uklopljen u veličanstvenu Esplanadinu palaču. Riječ je valjda o najdrastičnijem kontrastu luksuza i socijalne funkcije koji smo vidjeli u Zagrebu. Podsjetnik na stvarnost koja zahtijeva inovativna rješenja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.