Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CRNA KRONIKA ZAGREBAČKIH LOKALA Od Tiffanyja do Newsbara

policija-traka

U četvrtak poslije šest ujutro eksplodirala je bomba ispred kafića Newsbar u Domagojevoj ulici, blizu strogog centra Zagreba. Dva tjedna ranije, usred dana, u tom je kafiću došlo do pucnjave. U povodu ova dva slučaja, objavljujemo listu najpoznatijih nasilnih događaja u zagrebačkim ugostiteljskim objektima unatrag četvrt stoljeća. Iz ove kratke, ali važne retrospektive, vidljivo je kako nasilje u javnosti nije ograničeno samo na opskurne birtije u predgrađima. Naprotiv.

1. Bomba ispred Tiffanyja 1992.

Omer Zahirović bacio je eksploziv na Tiffany u Hebrangovoj ulici, svojedobno jedan od najboljih hrvatskih restorana, koji je u ono vrijeme već bio pretvoren u kockarnicu. Zahirović je ubijen nekoliko godina kasnije, a Tiffany već dugo ne postoji.

2. Ubojstvo u Cassandri 1991.

U Cassandri u Vukovarskoj ulici, blizu niza fakulteta i sjedišta velikih tvrtki, ubijen je Niko Mioč, vlasnik pizzerie Cosa Nostra. Cassandra i danas posluje.

3. Likvidacija pred Kvakom 1997.

Pred cafeom Kvak kraj tržnice Kvatrić, snajperom je likvidiran Ivan Šakota Masni. Bilo je to vrijeme otvorenog rata između dviju zagrebačkih mafijaških organizacija. 

4. Zasjeda pred Primoštenom 1998.

Pred ribljim restoranom Primošten, gdje su se često skupljali političari i novinari, ubijen je Damir Džeba, registrirani pripadnik jedne od zagrebačkih kriminalnih organizacija, ali i suradnik tajnih službi. Džeba je postao poznat nakon što je svojim džipom izgazio maćuhice ispred HNK. Primošten i danas radi.

5. Pucnjava u NK Dubrava 1998.

Članovi obitelji Rodić likvidirali su Zlatka Bagarića, jednog od šefova hrvatske mafije. Pucnjava se dogodila u zoru, u restoranu NK Dubrava, koji je kasnije izgorio.

6. Egzekucija u kafiću NBA u Chromosu 2002.

Vinko Žuljević Klica, poznati warlord HVO-a, s pet je metaka ubio višestrukog agenta i policijskog pouzdanika Veselina Marinova. Zločin se dogodio u kafiću NBA u Chromosovu neboderu na uglu Heinzelove i Vukovarske. Zanimljivo je da je baš u tom neboderu urede otvorilo izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Vinko Žuljević Klica ubijen je prije nekoliko godina, dok se vraćao s nedjeljne mise.

7. Napad pred hotelom 2003.

Marko Sliško, brat mafijaškog šefa Vjeke Sliška, koji je ubijen dvije godine ranije i strogom centru Zagreba, likvidiran je ispred svog hotela blizu Autobusnog kolodvora. Ubojica nikad nije pronađen. Hotel je nastavio normalno poslovati.

8. Ubojstvo u Bugzyju, 2008.

Vinko Rodić, koji je sudjelovao u ubojstvu Zlatka Bagarića, likvidiran je u obiteljskom kafiću Bugzy u zagrebačkoj Dubravi dok je igrao biljar. Ubojica nije pronađen. Ovo su samo najdrastičniji primjeri nasilja u zagrebačkim lokalima: vidljivo je da se većina ovih slučajeva dogodila u širem centru Zagreba, a ne na periferiji, što dosta govori o stanju javne sigurnosti u gradu.

Osim najdrastičnijih primjera, dakle ubojstava i bombi, svakako još želimo spomenuti incident uz sredine 90-tih kada je jedan od tjelohranitelja zapovjednika Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića, u hotelu Intercontinental, dakle na najjavnijem, visoko etabliranom mjestu u Zagrebu, fizički nasrnuo na uglednog odvjetnika Slobodana Budaka.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.