Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefovi s dvije i tri Michelinove zvjezdice izabrali su najbolje među sobom. Ovo je lista za 2018.

le-chef-troisgros

Le Chef kompilacija jedan je od najzanimljivijih godišnjih izbora. Zato što u njemu glasaju samo kuhari koji imaju dvije i tri Michelinove zvjezdice. Svaki od njih u ocjenjivanju mora navesti pet kuhara koje smatraju najboljim predstavnicima kuhanja na najvišem mogućem nivou. Svake godine, ugledni gastro časopis Le Chef objavi konačnu listu, koja izazove liku pažnju u gastronomskoj javnosti, i redovno izazove lavinu kritika zbog frankocentričnosti i ignoriranja najrelevantnijih svjetskih tredova.

Na ovogodišnjoj listi 100 najboljih chefova na svijetu prema sudu najboljih chefova na svijetu, na samom vrhu nalazi se Michel Troisgros, chef koji nesporno i spada u vrh ovakvih lista, ali njegova je pobjeda mnoge iznenadila, jer Troisgros dosad nije ulazio ni u prvih deset.

Drugo mjesto zauzeo je Yannick Alleno, još jedan veliki francuski chef, a treće Španjolac Joan Roca. Kao i obično, šest od deset najboljih su Francuzi, među kojima su i legende Pierre Gagnaire, Pascal Barbot i Alain Ducasse. Prvi je put među prvih 10 ušao Talijan Enrico Crippa.

Najviše kritika izazvalo je potpuno ignoriranje južnoameričkih chefova. Samo je Brazilac Alex Atala ušao na listu, i to među 100 chefova. Drugi problem je, naravno, nerealno niska zastupljenost žena. Samo ih je pet od sto: Dominique CrennAnne-Sophie Pic, Elena ArzakNadia Santini Carme Ruscalleda.

Evo kako izgleda Le Chef kompilacija za 2018.

  1. Michel Troisgros – Maison Troisgros,  Ouches, Francuska 
  2. Yannick Alleno – Alleno Paris, Pariz, Francuska
  3. Joan Roca – El Celler De Can Roca, Girona, Španjolska
  4. Arnaud Donckele – Residence De La Pinede, Saint Tropez, Francuska
  5. Pierre Gagnaire – Pierre Gagnaire, Pariz, Francuska
  6. Emmanuel Renaut – Flocons De Sel, Megève, Francuska
  7. Enrico Crippa – Piazza Duomo, Alba, Italija
  8. Pascal Barbot – L’Astrance, Pariz, Francuska
  9. Seiji Yamamoto – Nihonryori Ryugin, Tokio, Japan
  10. Alain Ducasse – Plaza Athénée, Pariz, Francuska
  11. Michel Bras, Le Suquet, Francuka
  12. Alexandre Couillon, La Marine, Francuska
  13. Martin Berasategui, Martin Berasategui, Španjolska
  14. Alain Pasard, L’Arpege, Francuska
  15. Gilles Goujon, Auberge du Vieux Puits, Francuska
  16. Rene Redzepi, Noma, Danska
  17. Massimo Bottura, Osteria Francescana, Italija
  18. Arnaud Lallement, L’Assiette Champenoise, Francuska
  19. Daniel Humm, Eleven Madison Park, SAD
  20. Eric Frechon, Epicure, Francuska
  21. Dan Barber, Blue Hill Farm, SAD
  22. Andreas Caminada, Schauestein Schloss, Švicarska
  23. Rasmus Kofoed, Geranium, Danska
  24. Eric Pras, Maison Lameloise, Francuska
  25. Jonnie Boer, De Librue, Nizozemska
  26. Paul Pairet, Ultraviolet, Kina
  27. Paul Bocuse (pok.), Paul Bocuse, Francuska
  28. Massimiliano Alajmo, Le Calandre, Italija
  29. Mauro Colagreco, Mirazur, Francuska
  30. Anne-Sophie Pic, Maison Pic, Francuska
  31. Christophe Bacquie, Hotel du Castellet, Francuska
  32. Björn Frantzen, Frantzen, Švedska
  33. Nadia Santini, Dal Pescatore, Italija
  34. Dieter Koschina, Vila Joya, Portugal
  35. Regis Marcon, Retis et Jacques Marcon, Francuska
  36. Peter Goossens, Hof Van Cleve, Belgija
  37. Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, Španjolska
  38. Guy Savoy, Guy Savoy, Francuska
  39. David Kinch, Manresa, SAD
  40. Andre Chang, Andre, Singapur
  41. Grant Achatz, Alinea, SAD
  42. Jean-Francois Piege, Le Grand Restaurant, Francuska
  43. Heinz Reitbauer, Steirereck, Austrija
  44. Yoshihiro Murata, Kikunoi, Japan
  45. Joachim Wissler, Vendome, Njemačka
  46. Niko Romito, Reale, Italija
  47. Thomas Kellerm, The French Laundry, SAD
  48. Joel Robuchon (pok.), L’Atelier de Joel Robuchon, Francuska
  49. Franck giovannini, B. Violier Hotel de Ville de Crissier, Švicarska
  50. Gerald Passedat, Le Petit Nice, Francuska
  51. Dominique Crenn, Atelier Crenn, SAD
  52. Marc Haeberlin, Auberge de l’Ill, Francuska
  53. Jacob Jan Boerma, De Leest, Nizozemska
  54. Julien Royer, Odette, Singaput
  55. Daniel Boulud, Daniel, SAD
  56. Peter Gilmore, Quay, Australija
  57. Bernard Pacaud, L’Ambroisie, Francuska
  58. Sven Elverfeld, Aqua, Njemačka
  59. Josean Alija, Nerua, Španjolska
  60. Carme Ruscalleda, Sant Pau, Španjolska
  61. Mathieu Viannay, Le Mere Brazier, Francuska
  62. Victor Arguinzoniz, Asador Etxebarri, Španjolska
  63. Yoshihiro Narisawa, Narisawa, Japan
  64. David Toutain, David Toutain, Francuska
  65. Elena i Juan Mari Arzak, Arzak, Španjolska
  66. Jiro Ono, Jiro Honten, Japan
  67. Esben Holmboe Bang, Maaemo, Norveška
  68. Serge Vieira, Serge Vieira, Francuska
  69. Eneko Atxa, Azurmendi, Španjolska
  70. Ben Shewry, Attica, Australija
  71. Jean-Georges Klein, Villa Rene Lalique, Francuska
  72. Hideki Ishikawa, Ishikawa, Japan
  73. Quique Dacosta, Quique Dacosta, Španjolska
  74. Tetsuya Fujiwara, Fujia 1935, Japan
  75. Yoshiaki Takazawa, Takazawa, Japan
  76. Marc Veyrat, La Maison des Bois, Francuska
  77. Christian Bau,Victor’s Fine Dining, Njemačka
  78. Frederic Anton, Le Pre Catelan, Francuska
  79. Paolo CAsagrande, Lasarte, Španjolska
  80. Christian le Squer, Le Cinq, Francuska
  81. Alex Atala, D.O.M, Brazil
  82. Kei Kobayashi, Rest, KEI, Francuska
  83. Hiroyasu Kawate, Florilege, Japan
  84. Sat Bains, Sat Bains, Velika Britnaija
  85. Michel Trama, Michel Trama, Francuska
  86. Corey Lee, Benu, SAD
  87. Jean Sulpice, Auberge du Pere Bise, Francuska
  88. Hitosi Ishihara, Mizai, Japan
  89. Heinz Beck, La Pergola, Italija
  90. Alexandre Gauthier, Le Grenouillere, Francuska
  91. Philippe Mille, Les Crayeres, Francuska
  92. Stefano Baiocco, Villa Feltrinelli, Italija
  93. Fabio Pisani i Alessandro Negrini, Il Luogo di Aimo e Nadia, Italija
  94. Rene i Maxime Meilleur, La Bouitte, Francuska
  95. Arnaud Bignon, The Greenhouse, Velika Britanija
  96. Chicco Cerea, Da Vittorio, Italija
  97. Shinobu Namae, L’Effervescence, Japan
  98. Arnaud Faye, La Chevre D’Or, Francuska
  99. Patrick Henriroux, Le Pyramide, Francuska
  100. Shinichi Sato, Passage 53, Francuska
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.