Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje ovogodišnji, treći izbor Kulta Plave Kamenice za Restoran godine. Evo kandidata

plavi-podrum-g

Novi, treći izbor Kulta Plave Kamenice za Restoran godine provodi se u svjetlu dvije suprotstavljene činjenice. S jedne strane, hrvatska je restoranska industrija u ozbiljnoj recesiji.

Ta je recesija uzrokovana državnom poreznom politikom, ali i sve izraženijim nedostatkom kompetentnih profesionalaca, što sve dovodi do smanjivanja investicija, pada ambicija i općeg narušavanja kvalitete, osobito u višem sektoru restoranske industrije. Strategija mnogih vlasnika restorana za 2019. godinu može se svesti na jednu riječ – preživljavanje.

S druge strane, ove su godine tri hrvatska restorana dobila Michelinove zvjezdice, što je sjajan rezultat. S obzirom na intenzivnu aktivnost Michelinovih inspektora u Zagrebu i na moru u proteklih pola godine, valja se nadati da ćemo u idućoj godini imati više od tri zvjezdice.

restoran-godine-pelegrini

Lanjski pobjednik izbora Kulta Plave Kamenice, šibenski Pelegrini

Što znači da i u nepovoljnom financijskom i radnom okruženju, poneki restorani uspijevaju još uvijek zadržati vrlo visoku razinu. Ne samo kvalitete nego i kreativnosti. Takvi su restorani uglavnom kandidati za titulu Restorana godine Kulta Plave Kamenice.

U izboru za Restoran godine sudjeluje pedesetak profesionalaca iz restoranske industrije. Riječ je, ponovimo, o jedinom hrvatskom izboru restorana u kojem biraju isključivo profesionalci.

Svaki sudionik izbora može birati pet restorana, ali ne smije glasovati za restoran u kojem sam radi. Prvoplasirani restoran na listi svakog glasača dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petoplasirani dva boda.

Osim restorana s liste koju predlaže uredništvo Kulta Plave Kamenice, svaki sudionik izvora može glasovati i za bilo koji drugi restoran i dodijeliti mu bodove. Riječ je, dakle, o otvorenoj listi. Rezultate izbora počinjemo objavljivati u prosincu, a pobjednik će biti proglašen uoči Božića. Posebno smo ponosni što nam je ovogodišnji partner Zmajska pivovara, najbolja neovisna craft pivovara čija piva podjednako cijene pivopije, sommelieri i chefovi. 

Evo kandidata, po abecednom redu:

1. 360, Dubrovnik

360-wine-spectator-award

360 je primjer modernog hedonističkog restorana sa sjajnom vinskom kartom. Ove je godine dobio Michelinovu zvjezdicu.

2. Batelina, Banjole

skoko-kitchen

Batelina je jedan od rijetkih financijski uspješnih progresivnih restorana u Hrvatskoj. Zahvaljujući emisiji na 24Kitchen koja počinje u petak 16. studenog, Batelinin chef David Skoko mogao bi postati međunarodna kuharska zvijezda.

3. Carpaccio, Zagreb

carpaccio-vrganji-2018-g

Carpaccio je već godinama jedan od najuspješnijih hrvatskih restorana

4. Dubravkin put, Zagreb

dubravkin-put

Usprkos kulinarskim posrtanjima u posljednje vrijeme, Dubravkin put našao se na ovoj listi zato što je riječ o jednom od najambicioznijih hrvatskih restoranskih projekata, o čemu svjedoči i zaista izvanredna vinska karta.

5. Laganini, Hvar

laganini

Chef Hrvoje Zirojević svojim je talentom i vještinom od Laganinija napravio svjetski poznatu gastronomsku atrakciju

6. Lemongarden, Brač

lemongarden-ante-udovicic

Chef Ante Udovičić

Chef Ante Udovičić kuha visoko sofisticiranu, modernu hranu u jednom od najljepših hrvatskih hotela

7. Matsunoki, Mali Lošinj

matsunoki-ponzu-tartufi

Novi japanski restoran na Lošinju u mnogočemu je spektakularan, od interijera do zaista prvorazredne ribe u sushiju i sashimiju

8. Monte, Rovinj

monte-jabuka

Chef Danijel Đekić ove je godine potvrdio svoju lanjsku Michelinovu zvjezdicu

9. Noel, Zagreb

noel-sake-g

Noel se ove godine nametnuo kao jedini pravi zagrebački fine dining restoran izvan hotela

10. Pelegrini, Šibenik

pelegrini-tim

Chef Rudolf Štefan, pobjednik skoro svih ovakvih izbora unatrag nekoliko godina, ove je godine dobio zasluženu prvu Michelinovu zvjezdicu

11. Pergola, Zambratija

pergola-tartuf

One-married-couple-team u malom mjestu na samom zapadu Istre, priprema priličnu očaravajuću i neobično maštovitu hranu.

12. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-desert-jabuka

Plavi podrum koristi najbolje moguće lokalne sastojke, zna kako ih pripremati te ima izvrsnu vinsku kartu

13. Tekka, Zagreb

tekka-tartar

Tekka je ove godine učinila dodatni kvalitativni iskorak. Što je još važnije, kvaliteta je konzistentna.

14. Time, Zagreb

time-interijer

Time, gdje se jede zaista vrhunski sushi, šampion je hrvatskog gastrotainmenta

15. Wine Vault, Monte Mulini, Rovinj

wine-vault-kumparicka

Chef Jeffrey Vella u Wine Vaultu kuha modernu, senzibilnu, lijepu i izvanredno ukusnu hranu

16. Zinfandel’s, Esplanada, Zagreb

zinfandels-sala

Zinfandel je klasični hotelski fine dining restoran, kakvih bismo u Hrvatskoj željeli vidjeti više

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.