Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Balon ide u dobrom i suvremenom smjeru

balon-2019-g

Vlasnik Krešo Ledić i chef Stipan Iličić u srijedu u jedan iza podneva novinarima su predstavili dio jela s Balonova jesensko-zimskog menija. Ručak je počeo malim, zgodno pogođenim couvertom od poširane grdobine na fermentiranom češnjaku.

Uslijedio je lijepo dizajnirani tataki od tune sa sezamovim uljem, koji je istaknuo jako čiste okuse ribe, i u kojemu se mousse od avokada fino se složio s polusirovom tunom.

balon-2019-grdobina

Grdobina na kremi od fermentiranog češnjaka

Slatki i slasni repovi škampa plivali su vlastitom bisqueu, koji je možda bio preekstraktan i preslan pa je nadjačao i škampe, kremu od čičoke i Neričin rijetki moćni pošip Mindel iz 2015. godine.

balon-2019-skampi

Škampi u bisqueu

Balotin od goveđeg repa bio bi izvrstan da jelom nije dominirala slatkoća kandiranog limuna koji je žudio za par kapi čiste kiseline, no u samom smo repu prilično uživali. Uz ovo sofisticirano-rustikalno jelo točila se crna Riserva del Conte iz 2016. godine ugledne južnotirolske vinarije Manicor. Riječ je o cuveeu lagreina, merlota i cabernet sauvignona koji je svojom svježinom i začinskim notama fino išao uz bogato meso volovskog repa.

balon-2019-govedji-rep

Balotin od goveđeg repa s kandiranim limunom i harissom

Glavno je jelo bilo i najuspješnije. Pačja prsa bila su savršeno pečena, sa školski otopljenom masnoćom, vrlo sočna, s blago hrskavom kožom i dubokim aromama  dima s roštilja. Umak od crnog vina bio je gust, aromatičan, gladak i bogat, baš kao da je stigao iz neke ozbiljne inozemne kuharske akademije, dok je mala glazirana mrkvica bila naprosto neodoljiva. Uz patku smo pili izvrsnu Medeinu Punta Grecu iz 2015. godine, koja je još brutalno mlada ali njezin potencijal impresionira.

balon-2019-patka

Pačja prsa u umaku od crnog vina

Iličićev se demonstracijski meni pokazao uglavnom dobrim. No , važnijim nam se čini smjer kojim se ovaj već veteranski, klasični zagrebački restoran odlučio kretati.

Dakle, Balon smanjuje fiksni meni što je uvijek ispravno, jer jelovnici od četrdeset ili pedeset jela iz niza objektivnih razloga pripadaju davnoj prošlosti (osim ako nije riječ o etničkim restoranima koji tu predstavljaju slučaj za sebe). Istodobno, Balon se kani sve više orijentirati prema tržnicama i dnevnim jelima.

Više placa i manje Metroa, te više sezonskih i mikrosezonskih dnevnih jela, uz kraći fiksni meni važni su elementi recepta za ispravno vođenje suvremenog i uspješnog restorana

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.