Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šalša je definitivno najbolja zalogajnica u Zagrebu

salsa-g

Šalša za ručak pripremu samo tri jela, umjesto dvadesetak koliko je otprilike tipično za zalogajnice tog ranga cijena.  To pokazuje da se Šalša zaista želi posvetiti kuhanju, a ne tek prodaji bezlične, amaterske jeftine hrane, što je tipično za većinu zagrebačkih zalogajnica.

Za svakim od brojnih stolova nalazi se mlinac za sol i papar, kruh, neka vrsta focaccie s neotkoštenim maslinama ukusnijima je od većine restoranskih, a izbor ljutih umaka je prilično uzoran. Osim toga, sva jela za ručak koštaju 44 kune, dakle 6,5 eura, što Šalšu čini sjajnom vrijednošću za novac.

salsa-piletina

Dobre cijene, dobra hrana i sad već dugogodišnja reputacija pune Šalšu do zadnjeg stola, pa je tako bilo i ovog ponedjeljka. Budući da nam je Šalša jako simpatična, bilo bi zgodno da recenzija može ovdje završiti. Nažalost, ne može.

I opet nažalost, Šalša je u ponedjeljak servirala jedno jelo daleko ispod svog renomea. Radi se o pečenoj piletini na cous cousu s umakom od jogurta i svježih krastavaca sa svježim narom. Tom se jelu desio jedan izvedbeni i jedan konceptualni problem.

salsa-meatballs

Prvo, pileća koža nije bila hrskava, nego nejestivo gnjecava, pa smo je morali ostaviti. Drugo, u kuhinji su pogriješili s omjerima. Umaka je u tanjuru bilo toliko da je cijelo jelo izgledalo kao bijela juha s nešto zelenih tragova. U svakom slučaju, radi se o nečemu što ne bi trebalo izaći iz ozbiljne kuhinje.

Srećom, perfektne al dente kuhane penne u umaku od rajčice s tri velike, sočne i slasne mesne okruglice, jako su podigle dojam i osigurale Šalši solidnu ocjenu.  Prilično nam je neobično što su dva jela tako različite klase istodobno izašla iz iste kuhinje. Budući da Šalša, ponavljamo, kuha samo tri jela za ručak, od svakog se očekuje da bude ozbiljno ukusno.

Izbor piva je zadovoljavajući, izbor vina slabiji nego lani, dok su cijene zaista više nego prijateljske. Dva glavna jela i tri čaše točenog Zmajskog platili smo točno 130 kuna. Šalša prima isključivo gotovinu.

 

ŠALŠA
Kostelska 11, Zagreb

HRANA  3/5  PIĆA – 3/5  POSLUGA 3/5  AMBIJENT 2/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.