Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je najstarije poznato maslinovo ulje. Napravljeno je prije više od 2000 godina

Nacionalni arheološki muzej u Napulju uskoro će izložiti najstariju poznatu bocu maslinovog ulja, najavili su direktor muzeja Paolo Giulierini i paleontolog Alberto Angela. 

Vjeruje se da vrlo dobro očuvana staklena bočica gotovo puna kristaliziranog maslinova ulja, potječe iz jednog od antičkih gradova uništenih u erupciji Vezuva 79. godine p.n.e. 

Bočicu je pronašla Angelina ekipa tijekom snimanja njegova popularnog showa “Večeras u Pompejima” za televiziju RAI1.

Pronašli su je u depou napuljskog arheološkog muzeja. Otkriće je privuklo pažnju stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta Federico II u Napulju, koji su tada već bili pokrenuli istraživanje o antičkoj hrani.

Oni su proveli dodatna istraživanja i bočica s uljem će s dodatnom dokumentacijom biti izložena 31. listopada na tri mjeseca.

U Italiji je dosad pronađeno nekoliko antičkih ćupova i bočica za koje se vjeruje da sadrže tragove maslinova ulja, ali podaci o ispitivanjima su zagubljeni. 

Iskopavanja u Pompejima i Herkulaneju počela su još sredinom 18. stoljeća i napuljski muzej krije stotine predmeta otkrivenih otada do danas, ali njihova dokumentacija je nepotpuna i nejasna.

Muzej se zato udružio sa Sveučilištem na projektu ponovnog istraživanja i katalogiziranja, u kojemu je obrađena i najstarija poznata boca maslinova ulja.

Znanstvenici još nisu završili opsežne analize, ali zasad su dovoljno sigurni u autentičnost i starost boce i ulja da bi odobrili izlaganje.

Osim što je najstarije, ovo je i najkvalitetnije antičko maslinovo ulje čiji su ostaci dosad pronađeni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.