Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušali smo mlada Salvelina ulja. Elegantno su žestoka

ulja-g

U Agroproduktovoj uljari u Vodnjanu podignutoj još 1911. godine, u petak popodne vladala je uobičajena vesela gužva. U ovo doba godine istarske uljare rade 24/7, a lokalne obitelji donose masline na preradu, pa s djecom čekaju ispred uljare, u uljari ili u obližnjim kafićima i restoranima.

U Agroproduktovoj povijesno vrijednoj tvornici prerađuju se, prije svega masline za njegove brendove Salvela i Torčol. Salvela je i u zadnjem Flos Oleiu dobila 95 bodova, dok je Torčol fenomenalna vrijednost za novac.

Prije posjeta uljari, gdje smo fascinirano gledali kako mlazovi jarkozelenog, gustog ulja izlaze iz strojeva za preradu, mlado smo ulje probali u novoj Medinoj kušaonici  u Vodnjanu (Medea je Agroproduktov vinski brand).

salvela-2018-buza-leccione

Sva tri nova ulja dijele jednu važni stilsku značajku: premda su intenzivna, voćna, pikantna i lagano gorka, ona su istodobno već u sadašnjoj fazi skladna i elegantna. Čini se kako je Salvelin glavni cilj ravnoteža, a ne ekspresivnost.

salvela-2018-uljara

Buža je bila živahna, očaravajuće svježa i žestoka na nosu, i tek umjereno pikantna  na okusu. Leccione, talijanska sorta koja nije povezana s puno poznatijim leccinom, ima naglašeno biljni, šparogasto travnati miris, te nam se činio malo pikantnijim od buže. Zanimljivo je da su leccioneove arome poslije par minuta u čaši krenule prema tamnozelenom povrću, poput blitve i mladog špinata.

salvela-2018-ulja-tasting

Aurum, kojem u ovom trenutku u mješavini nedostaje kasna sorta bjelica, zaista je neobično elegantan za ulje isprešano dvanaestak sati prije nego što smo ga kušali.

salvela-2018-vina

Osim ulja, u Medeinoj smo kušaonici probali i prve uzorke mladih vina. Izdvojili bismo vrlo dobro strukturiranu, dvadeset sati maceriranu malvaziju koja će ući u završni cuvee za Montiron, prestižnu Medeinu bijelu etiketu, te živahni cabernet sauvignon koji manje od mjesec dana poslije berbe već prepoznatljivo miriše po borovnicama i crnom ribizlu, s puno zrelog voćana okusu i naglašeno je svjež.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.