Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nacionalno prvenstvo sommeliera koje se 22 .i 23. listopada održava na Lošinju, najvažnija je ovogodišnja vinska smotra u Hrvatskoj

prvenstvo sommeliera (1)

Posao sommeliera iz godine u godinu je sve značajniji. Kako na velikim tržištima gdje sommelier gostu mora znati objasniti nove, uistinu značajne globalne trendove u industriji vina i drugih pića, tako i na malim tržištima poput hrvatskog, gdje su stranim turistima neophodni kompetentni vodiči kroz razne stilove hrvatskih vina, dok domaćim gostima valja pokazati manje poznate vinarije koje proizvode jako dobra vina.

Sommelieri su u svijetu dragocjeni prenositelji znanja. Vinska se industrija, kao i svaka plemenita industrija temelji na znanju i inovacijama, pa je najbesmislenije na svijetu, ako vas vina zaista zanimaju i ako ih poštujete, podcjenjivati ulogu sommeliera na svjetskoj vinskoj sceni. Osim ako načelno niste odlučili prezirati znanje.

U Hrvatskoj su, pak, sommelieri svojevrsni kustosi vinske baštine koja se upravo rađa, klasificira i priprema za nove preobrazbe. Ta će baština obilježiti naredno razdoblje sve bolje, ali realno još uvijek nedovoljno razvijene hrvatske vinske scene.

 

Sommelieri skupa s malom grupom vinskih publicista, moraju preuzeti puno odgovornosti. Moraju, recimo, reći zašto jedno od najpopularnijih vina s Kvarnera zapravo nije vino, zašto pjenušci s juga načelno ne valjaju, zašto se vinska industrija ne može unapređivati kroz gemište. Istodobno, moraju afirmirati vina od autohtonih sorti, prirodna vina, autorska vina, ali i vina velikih tvrtki koja izražavaju terroir i dosežu međunarodno relevantnu klasu.

Sommelierski je posao u Hrvatskoj osobito važan zbog činjenice da naša zemlja i dalje nije prava vinsko-turistička destinacija.

Razni ministri turizma i poljoprivrede govore u korist hrvatskih vina kao jakog turističkog aduta, dok država s druge strane zapravo ne čini gotovo ništa da bi vina inkorporirala u turistički core biznis.

Država još uvijek ne razumije da se svaka buteljka hrvatskog vina prodana u velikim stranim restoranima i vinotekama, može pretvoriti u dolazak turista s jakom platežnom moći.

Država ne razumije da se svaka buteljka vrhunskog domaćeg vina prodana u Hrvatskoj, može pretvoriti u važan dio ukupnog pozitivnog imidža hrvatskog turizma. Budući da država ništa od toga ne razumije, na sommelierima i vinarima je da strancima objašnjavaju i objašnjavaju hrvatska vina (koja, budimo realni, nije uvijek lako razumjeti).

sommelier-glavna

Mjesto sommeliera na hrvatskoj turističkoj i restoranskoj sceni baš nikada nije bilo važno kao danas. Stoga je logično što Hrvatsko prvenstvo sommeliera, koje se 22. i 23. listopada u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održava u lošinjskom hotelu Bellevue, smatramo apsolutno najvažnijom vinskom manifestacijom godine.

Riječ je o jednom od događaja na koje bi svatko tko pripada vinskoj, turističkoj ili restoranskoj industriji a drži do svog posla, morao poslati svog predstavnika, baš kao što su skoro svi ozbiljni ljudi iz restoranske industrije u proljeće ove godine došli na Pelegrinijev Chef’s Stage u Šibeniku.

Prvenstvo sommeliera ove se godine, srećom, održava u optimalnim uvjetima. Domaćin je hotel koji se ozbiljno bavi vinima i zapošljava dovoljno stručnih ljudi koji znaju više nego ponešto o vinima, za razliku od lanjskih godina kada se Prvenstvo sommeliera održavalo u pomalo amaterskoj okolini.

Ovogodišnje Prvenstvo sommeliera počinje u ponedjeljak 22. listopada. U utorak se uz natjecanje sommeliera održava i natjecanje barmena, kao i radionica malt whiskyja.

U utorak kasno popodne bira se najbolji barmen Hrvatske, da bi se predvečer održalo finalno natjecanje sommeliera koje će završiti proglašenjem pobjednika i gala večerom u Bellevueu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.