Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sireve u Hrvatskoj ne shvaćaju ozbiljno. Evo 6 najboljih razloga da se to promijeni

sirevi-hoteli

Sirevi na hrvatskom tržištu imaju isti problem kao i svježa svinjetina i pršut. Supermarketi su prepuni jeftinih proizvoda, koji loše imitiraju pravu stvar. Kupite li u bilo kojem samoposluživanju ementaler, cheddar, goudu ili razne plave sireve, možete biti nekih 98 posto sigurni da ćete doma donijeti teško procesuirani, inferiorni proizvod koji nema nikakve veze s originalom.

Hrvatsko je tržište, nažalost, deponij lošeg sira iz Europske Unije, koji se fenomenalno prodaje jer je jeftin. Nasuprot modelu loše industrije, hrvatska je scena sireva unatrag desetak godina postigla izvrsne rezultate.

Čitav niz naših sireva redovito osvaja najviša svjetska priznanja, što ne dobiva dovoljno prostora u javnosti jer hrvatska mliječna industrija nema baš nikakvu zajedničku promotivnu strategiju.

Osim toga, većina hrvatskih restorana i hotela nema pojma o prezentaciji sira ni o mjestu sira u jelovnicima. Potpuno je apsurdno da nitko u maloprodaji i ugostiteljskom poslu nije smatrao važnim promovirati hrvatsku scenu sireva, koja je po kvaliteti odmah iza maslinovih ulja, a daleko ispred srednjeg ranga proizvodnje suhog mesa. Evo liste šest hrvatskih sirana koje smatramo osobito važnima.

1. Kumparička, Istra

kumparicka

Ovi ručno proizvedeni sirevi s malog obiteljskog imanja blizu Pule nešto su najbolje što se uopće proizvodi u Hrvatskoj. Kumparičkini stari kozji sirevi dostojni su slave bijelih tartufa i kvarnerskih škampa. Oni jesu vrlo skupi, ali vrijede sav taj novac. Usput govoreći, jeftini jogurti i svježi nepasterizirani kozji sirevi s Kumparičke apsolutno su neodoljivi.

2. Špin, Istra

spin-sir

Špin je velika moderna sirana u kojoj se svejedno veći dio posla obavlja ručno. Špinovi su sirevi redoviti osvajači svjetskih medalja, a Gran Istriano i sir odležan u teranu mala su remek djela.

3. Gligora, Pag

gligora

Sirana Gligora danas je glavni pronositelj slavne tradicije paškog ovčjeg sira. U Gligori su otišli možda preširoko, pa se sada u supermarketima mogu kupiti pomalo neutralni sirevi s njenim potpisom, no čisti, odležani ovčji sirevi i dalje su briljantni. Gligora je osvojio hrpu svjetskih zlatnih medalja.

4. Latus, Istra

latus-veli-joze

Latus je sirana iz okolice Žminja čiji su sirevi često pobjeđivali na domaćim natjecanjima. Njihov vrlo zreli kravlji Veli Jože jedan je od najboljih hrvatskih tvrdih sireva.

5. Moravec, Varaždin

https://www.facebook.com/170278593025315/photos/a.996214370431729/1210733612313136/?type=3&theater

Ova obiteljska mljekara koja se koncentrirala na kozje sireve, kupila nas je izvrsnim, srednje dimljenim, polumekanim, ultrabogatim trokutima visokoga svjetskog ranga.

6. Belje, Baranja

belje gold

Beljev ultramasovni, kremasti ABC sir, niskoj cijeni usprkos pobjeđuje na svim mogućim svjetskim prvenstvima. Beljev Gold, koji se za razliku od ABC a vrlo teško može pronaći u dućanima, vjerojatno je najraskošniji hrvatski dimljeni kravlji sir.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.