Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KIŠA MJEHURIĆA Pogledajte kako izgleda kad eksplodira tank s 30.000 litara prosecca

tank-prosecco

Talijanska vinoteka L’enoteca Zanardo na Facebooku je objavila video s potpisom: “Conegliano: previše mošta u tanku, izlilo se 30.000 prosecca.” Video je brzo postao viralan, a podatak o vinariji gdje se dogodio incident ostao je tajna. Ljudi iz Zanarda nisu htjeli otkriti o kojem je proizvođaču riječ.

Conegliano je srce talijanske proizvodnje prosecca, koju je golema globalna potražnja za pjenušavim vinima pretvorila u industriju koja okreće stotine milijuna eura, nerijetko na masovnim i sumnjivim metodama proizvodnje.

Nije poznat točan razlog eksplozije poklopca tanka koja je izazvala kišu prosecca. Ali sva nagađanja na društvenim mrežama ukazuju upravo na probleme hiperprodukcije. Jedni tvrde da je razlog zasigurno pokvareni poklopac. Najveći dio prosecca proizvodi se charmat metodom, u kojoj se druga fermentacija odvija u zatvorenim tankovima pod pritiskom. Tako da se ovo moglo lako dogoditi ako je netko nesavjesno rukovao poklopcem.

Neki upućeni komentatori ipak sumnjaju na diamonij hidrogen fosfat (DAP), spoj koji se u mošt dodaje kao hrana kvascima, da bi se pospješila fermentacija. Ako se doda previše DAP-a, a to se ponekad događa kad je cilj maksimalno ubrzavanje fermentacije, može se dogoditi ovo što se vidi na videu.

Prema trećoj teoriji, eksploziju je izazvao rektificirani koncentrirani mošt, koji se ne dobiva ugušćivanjem već smrzavanjem. Mnogi proizvođači prosecco ne rade od mošta grožđa iz tekuće berbe, već od tog smrznutog mošta koji stavljaju u tankove prema potrebama tržišta. Taj se mošt u tankove dodaje s vrha kako bi kontrolirano dolazio u dodir s kvascima. Ako ga je netko dodao kroz donji dio tanka, prosecco se lako mogao pretvoriti u bombu.

Gotovo svi sumnjaju u kvasce. Osim jednog komentatora koji kaže “da je čuo kako je netko ubacio Mentos u tank.” U svakom slučaju, ovaj slučaj, koliko god hipnotizirajući prizor stvarao, nije neka velika materijalna šteta za industriju prosecca, koja godišnje na tržište izbaci 500 milijuna boca.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.