Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Basta odlično radi, prilično se trudi ali još uvijek ne zna peći pizzu

basta-pizza-g (1)

Prije otprilike dvije i pol godine, kad se zagrebačka Basta tek otvorila, privukla nas je njena reklama o pravoj napoletani u centru Zagreba. Pa smo se, nažalost, uvjerili da se Bastina prava napoletana svodi na pizzu iz legendarnih Šestina, jedne od prvih zagrebačkih predratnih pizzerija: srednji mjehuri i leopardova koža podsjećali su na napoletanu, ali je unutarnji dio pizze bio nepogrešivo gnjecav.

Basta je u međuvremenu postala ozbiljno popularna. U petak oko jedan na njenoj je terasi ručalo tridesetak ljudi, a cijene sigurno nisu niske (od pedesetak do 75 kuna za pizzu). Osim toga, jedan zagrebački ugostitelj koji se razumije u pizze, kazao nam je kako je Basta značajno napredovala.

https://www.facebook.com/BastaGourmetBar/photos/a.553967028104297/1011226015711727/?type=3&theater

U mnogočemu jest: izbor pizza širok je i maštovit, sastojci uglavnom nisu loši, neki su čak vrlo dobri, a osim pizza nude se velike salate, sendviči i hladne plate. Desetak vina toči se na čaše, dok čast pivske karte spašava Griff, craft Zagrebačke pivovare koji ipak predstavlja ozbiljan napredak u usporedbi s ostalim Bastinim pivima iz masovne supermarket proizvodnje.

No, sama pizza nije se nažalost poboljšala. Naručili smo pizzu s bresaolom, koja je imala korektan rub i boju, te je zaista obilovala vrlo svježom, ukusnom bresaolom, ispod koje smo pronašli nekoliko fenomenalno slatkih malih žutih rajčica. List svježeg bosiljka lijepo je aromatizirao pizzu.

Ali, već centimetar od ruba pizza je postajala gnjecavo spužvasta, da bi na najgorim, debelim dijelovima, podsjećala na proizvode iz pekarnice. Ili nismo imali sreće, ili u Basti i dalje ne znaju ispeći pizzu. S obzirom na to koliko im dobro ide, vjerojatno nisu osobito zabrinuti oko te sitnice.

 

BASTA
Varšavska 5, Zagreb

PIZZA 2/5  PIĆA 3/5  AMBIJENT + 3/5  SERVIS + 3/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.