Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKA KARTA ZA BURGERE Svježa bijela i lagana crna

burgeri-vino

Kako se možemo uvjeriti iz dana u dan, hrvatska hamburgerska groznica ne da ne prestaje, nego se stalno širi. Ovogodišnji Zagreb Burger Festival zabilježio je rekordnu posjećenost, a burger shopovi useljavaju se u prostore ozbiljnih restorana, poput Ab Ova.

Kad je već tako, red je razmisliti i o vinima koja idu zu burgere. Okej, jasno je da većina burgerofila pije craft piva, a neki čak i colu ili slična pića. No, burgeri su zapravo prilično zahvalni za određene stilove vina.

Jasno je da uz burgere nećete piti sauvignon, jer se njegovi zeleni mirisi tuku s okusima mesa (premda pojedini ekscentrični vinski publicisti zadnjih godina tvrde kako se sauvignon blanc slaže čak i sa steakovima).

kalorije-burger-drzava

Jasno je, nadalje, da uz burgere nećemo točiti rizling, jer kvaliteta rizlinga zavisi o osjetljivom balansu kiselina i šećera, koje će svi mogući agresivni sastojci u burgeru uništiti za manje od sekunde. Uz burger ne pašu ni traminci, jer imaju prenisku kiselinu. Što nam, dakle, ostaje kad je riječ o šire dostupnim bijelim vinima?

Graševine, malvazije i pošipi (grüner veltlineri). Burger se, naime, ponaša sasvim drukčije od uobičajene pečene govedine, jer su njegov okus i tekstura, osim mesom definirani i dodatnom masnoćom umaka i sira, kiselinom rajčice, slatkoćom kečapa i eventualnom ljutinom čilija ili Tabasca. Tome treba dodati i relativnu slatkoću peciva.

Ovo sve znači da burgeri zahtijevaju svježa vina, koja će rezati kroz masnoću, s niskim alkoholima da bi se uz ručak moglo popiti više od čaše, i s lagano mineralnim završetkom, koji bi se u ustima i grlu suprotstavljao težini koju pojedini burgeri znaju ostaviti.

Kad je, pak, riječ o crnim vinima, valja izbjegavati snažne tanine jer će oni pojesti burger, te opet visoke alkohole. Lagani, jednostavni terani idealno su rješenje, kao i voćni merloti, malbeci i crni pinoti

Evo liste vina koja smatramo optimalnima uz burgere.

BIJELA

Krauthaker, Graševina Mitrovac 2017.

Galić, Graševina 2017.

Daruvar, Graševina Vezak 2017.

Belje, Kvalitetna graševina 2017.

Iločki podrumi, Kvalitetna graševina 2017.

Fakin, Malvazija 2017.

Coronica, Malvazija 2017.

Benvenuti, Malvazija 2017.

Nerica, Pošip 2017.

Leo Alzinger, Grüner Veltliner Muhlpoint Federspiel 2016.

 

CRNA

Laguna, Terra Rossa 2017.

Buhač, Merlot 2016/17.

Kozlović, Teran 2016.

Damjanić, Borgonja 2016.

Galić, Crni pinot 2016.

Miloš, Plavac 2012/13

Bilo koji pristojan Beaujolais Villages ili Cru

Kaiken Malbec

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.