Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA STUDIJA Maslinovo ulje štiti vas od srčanih bolesti jednako dobro kao riblje ulje. Vjerojatno i bolje

maslinovo-ulje

Velika nova Oxfordova studija nedavno predstavljena na Godišnjem kongresu Europskog kardiološkog društva, mogla bi promijeniti percepciju maslinovih ulja u kontekstu kardiovaskularnog zdravlja. Istraživanje je provedeno na 15.000 osoba oboljelih od dijabetesa, jer  se smatra da dijabetes utrostručuje rizik od srčanih oboljenja.

Cilj je bio razjasniti detalje o tome koliko Omega 3 masne kiseline mogu utjecati na sprečavanje prvog srčanog ili moždanog udara kod dijabetičara. Rezultati su pokazali da riblje ulje, kao namirnica koncentriranih Omega 3 masnih kiselina, ne može spriječiti infarkt. Pola pacijenata u istraživanju uzimalo je 1 gram n-3 masnih kiselina u kapsulama dnevno, a ostali su uzimali placebo kapsule s maslinovim uljem.

Rezultati su bili gotovo isti. Postotak ispitanika koji je u sedam i pol godina istraživanja zbog dijabetesa dobio infarkt ili moždani udar, bio je isti kao kod onih koji su redovito uzimali maslinovo ulje.  Otkriveno je i da riblje ulje nije doslovno nimalo uspješnije od maslinovog ulja su smanjenju indicija za operacije začepljenja arterija.

Za znanstvenike koji su pod vodstvom profesorice Louise Bowman vodili ovu studiju, izjednačavanje ribljeg i maslinovog ulja zanimljivo je zato što su te dvije namirnice dosad bile različito percipirane u ovom kontekstu.

Ali za nutricioniste ova studija je još značajnija. “Kao nutricionistica, promoviram da se hrani daje prednost pred dodacima prehrani,” izjavila je za Reuters nutricionistica Haley Hughes,”ovo je još jedna u nizu studija koje potvrđuju da je za optimalno zdravlje i sprečavanje bolesti jako važno ono što tijelo treba osiguravati iz hrane, prije nego iz suplemenata. Prije nego se bacite na riblje ulje, pokušajte u prehranu uvesti maslinovo ulje, više ribe, aktivnosti i slično. A nazivati maslinovo ulje placebom smatram ludošću. Svi znamo da je maslinovo ulje jedan od najmoćnijih izvora prirodnih tvari koje štite od oboljenja srca i upalnih procesa.”

Studija objavljena početkom godine ne samo da baca sumnju na korisnost Omega 3 masnih kiselina u smanjenju rizika od srčanih oboljenja nego ukazuje da je možda riječ o jednoj od većih zabluda. Zaključci ove studije potvrdili su rezultate istraživanja iz 2014. koje je pokazalo da mediteranska prehrana u kojoj se redovito koristi maslinovo ulje dokazano doprinosi zdravlju srca. Čini se da će se rasprava o učinkovitosti ribljeg ulja nastaviti, ali da je oko maslinovog ulja sve manje nedoumica

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.