Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Isabella na Svetom Nikoli i Girandella u Rapcu jako su podigle razinu servisa u hrvatskoj hotelskoj industriji

isabella-miramare-zalazak

Kada idete u Isabella Island Resort, u onaj njegov dio s pet zvjezdica, što ga Valamar označava kao V level, auto parkirate na Valamarovoj recepciji blizu porečke sportske dvorane Žatika. Od tog trenutka više ne brinete ni za što. Dok s pićem sjedite u hladu na maloj terasi recepcije, osoblje prebacuje vašu prtljagu u jedno od svojih vozila, koje onda kreće prema molu kraj hotela Palazzo. Vi zatim ulazite u luksuzni minivan koji će vas odvesti do tog mola na kraju porečke rive.

sv-nikola

Sv. Nikola je najljepši među porečkim otocima

Na molu se ukrcavate u lijepi drveni brodić s prostranim naslonjačima od bijele kože. Dok za nekoliko minuta doplovite do malog pristaništa na otoku Sveti Nikola preko puta Poreča, vaši su koferi već na otoku. Na pristaništu vas dočekuje električni automobil koji će vas prevesti do recepcije. Dok se čekirate u staklenom lobiju s pogledom na more, ljubazna vam recepcionerka pokaže kartu otoka, a osoblje odnosi stvari u apartman. Od recepcije na ulazu u Poreč, preko kratke vožnje brodom do recepcije na Svetom Nikoli, pa sve do samih soba, ni jednom niste vidjeli svoju prtljagu, a kamoli je morali bilo gdje nositi. Ona se stvorila u sobi prije vas.

 

View this post on Instagram

 

our boat back to reality #islandlife🌴 #luxury #travel #hotels #resort #zen #croatianislands #istriaexperience

A post shared by Kult Plave Kamenice (@kultplavekamenice) on


Tako perfektno organiziran i izveden doček gosta nismo vidjeli nigdje u Hrvatskoj, a i malogdje u inozemstvu. Utoliko je Isabella servis u hrvatskoj hotelskoj industriji podigla na zaista najvišu međunarodnu razinu, pogotovo zato ne govorimo o maloj vili s par apartmana, nego o velikom resortu. Okej, samo dio resorta spada u V level, dakle najviši Valamarov segment, ali taj dio nije mali. Naprotiv.

isabella-ulaz

Svetog smo Nikolu prvi put posjetili pradavnih 80-tih godina. Taj mali otok, najljepši među porečkim otocima, zbog svog je položaja i lijepe prirode od 9. stoljeća bio svećenički retreat: naselili su ga grčki svećenici, a kasnije su na njemu živjeli benediktinci. Godine 1798. Sv. Nikolu je kupila obitelj Polesini i na otoku sagradila dvorac s pogledom na Poreč koji je, uz borove šume i lijepe stjenovite plaže okrenute prema otvorenom moru, ostao netaknut, prepoznatljivi dio slike otoka. Sve se drugo od našeg zadnjeg posjeta drastično promijenilo.

isabella-dvorac (1)

Dvorac obitelji Polesini iz 18. stoljeća

U ono vrijeme, otok je bio pun minijaturnih, pomalo klaustrofobičnih kućica razbacanih po šumi, koje su služile kao glavne smještajne jedinice, ali nisu zasluživale više od dvije zvjezdice. Plaže su bile uglavnom neuređene, a restorana uopće nije bilo, osim jednog velikog, pansionskog i dosadnog. Sveti Nikola predstavljao je karakterističan primjer pogrešnog iskorištavanja bogomdanih turističkih resursa.

Tri desetljeća kasnije 2015. godine, na svetom Nikoli se otvorio Valamar Collection Isabella Island Resort s četiri do pet zvjezdica, zavisno o pojedinim segmentima. Isabella se sastoji od dva hotela, dvorca, niza prostranih komfornih vila/apartmana, puno različitih plaža uključujući i dvije pješčane, dok je posebna atrakcija resorta terasa restorana Miramare.

isabella-mirmar-terasa-dan

isabella-vile (1)

Po danu, sunce i more, energija s dosta posjećenog infinity bazena s morskom vodom impozantni kameni toranj, najstariji svjetionik na Jadranu izgrađen 1402. godine na terasi stvaraju posebnu atmosferu. Ali najbolje dolazi navečer kad se Miramare, otvoren i za publiku izvan resorta, pretvara u jedno do spektakularnijih mjesta u Istri.

isabella-zalazak

Večernji pogled s terase Miramarea

isabella-miramare-zalazak

Terasa Miramarea gleda na pučinu, i ako dođete u pravo vrijeme, pola sata možete gledati kako sunčeva kugla uranja u more na horizontu, dok sve oko vas gori u ružičasto-zlatnom svijetlu. I naravno da vas u tim trenucima više ništa drugo ne zanima, i da se te scene jako dugo sjećate. Pristojni i komunikativni konobari rekli su nam kako se ispred Miramarea gotovo svakodnevno navečer pojave delfini, jer ih je sve više i u porečkom akvatoriju. Prošle ih subote nažalost nismo vidjeli, ali cijeli je doživljaj svejedno bio spektakularan.

sv-nikola-vegetacija

Iduće smo jutro prvo razgledali dosta impresivan doručak u restoranu Momenti, koji uključuje kamenice, pred gostima ručno rezani pršut, omlet s artičokama, fritaju s obilno naribanim crnim tartufima i puno finger fooda koje konobari raznose među stolovima. Poslije doručka prošetali smo otokom. Vegetacija i hortikultura na pojedinim dijelovima Svetog Nikole izgledaju ne samo njegovano, nego baš jako bujno I pomalo divlje: dobro je da su pojedine plaže ostale autentične, skoro bez ikakvih intervencija, pa se tako osim na ležaljci na pijesku ispod suncobrana, uz koktele iz beach bara, možete sunčati i na stijenama šumicom odvojenima od središnje šetnice.

isabella-privatna-plaza

Apartman/vila u kojem smo boravili jako je prostoran, s puno finih detalja. Kraj kreveta su meniji za jastuke, možete birati između nekoliko mirisa za sobu, po lijepoj drvenoj verandi koja gleda na vrt vile i Poreč, ujutro se utrkuju male gušterice, Servis je zaista besprijekoran: apartman je stalno bio pospremljen a da nam ni u jednom trenutku nitko ujutro nije pokucao na vrata ili pokušao ući u sobu, što se redovito dešava u većini hrvatskih većih hotela.
Brod za Poreč ide svakih petnaest minuta do pola sata, sve negdje do ponoći; zanimljivo je da se usprkos blizini kopna čak i na malom Svetom Nikoli stvara stanoviti osjećaj otočne izolacije.

isabella-male-vile

isabella-vila-soba

isabella-kupaonica

Povratak do recepcije na parkiralištu u Poreču protekao je jednako glatko kao i dolazak na otok: prtljagu opet nismo vidjeli sve dok nam je nisu stavili u auto, pa smo krenuli prema Rapcu, gdje smo obišli novi Valamarov Girandella Resort otvoren 2017. godine.

Girandella je također koncipirana kao resort s četiri i per zvjezdica, s tim da Girandella ima i posebnu recepciju za V level, gdje goste prvo ponude raznim pićima (mi smo uzeli pjenušac i Aperol) i zdjelicama s bademima i indijskim oraščićima. Recepcija se, naravno, pobrine za automobil i prtljagu, dok električni auti razvoze goste u apartmane u vilama iznad plaže.

Pogled iz Girandelle

girandella-soba

Apartman u kojem smo boravili prošle nedjelje ima zaista raskošnu, golemu walk-in tuš kabinu veličine cijele sobe u mnogim prosječnim hotelima, u koju se ulazi ravno iz spavaće sobe, pa još jednu, također odlično uređenu kupaonicu, pa sve druge udobnosti iz Isabelle (pillow menu, scent menu, kvalitetne debele ručnike, Rituals kozmetiku, osobnu kromoterapiju s izborom boje rasvjete u kupaonicama) te dva velika balkona s potpuno nevjerojatnim pogledom od gotovo 180 stupnjeva na more i otoke, od kojih onaj iznad plaže služi ako sunčalište.

girandella-voce

girandella-plaza

girandella-beach

Puno malih detalja, od Nespresso aparata do torbe za plažu s japankama, golemih televizora i gomile jastuka na kaučima, asocira na opušteni ljetni feeling u kući n amoru. Ne znamo dočekuje li zdjela sa svježim voćem sve goste, ali bilo bi dobro da to postane dio standardne procedure. Wellness je otvoren za sve goste, s rezervacijom u vilama dobivate jedan trening s privatnim trenerom u stručno opremljenom gymu i mjesto na privatnoj plaži.

Girandellin panoramski lift s ulaza u resort vas spušta na šetnice s nizom barova i restorana raznih žanrova. Najvažniji je svakako steakhouse Black & Blue, koji spada među najbolje mesne restorane u Istri uopće.

black&blue-chef

black&blue-interijer

black&blue-tenderloin-steak

S Isabella Island Resortom i Girandella Resortom, Valamar je ušao u visoki segment istarskog turizma, što je strateški važno, jer je riječ o golemoj i utjecajnoj kompaniji. Iduće godine ta će tvrtka u Poreču otvoriti resort Marea. Riječ je o prvom porečkom hotelu s pravih pet zvjezdica, koji bi konačno mogao početi mijenjati dosad mediokritetski turistički profil tog povijesnog grada.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.