Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A evo kako ajvar pečemo kod kuće (RECEPT)

ajvar-g2

Kad smo prije dva mjeseca objavili kontroverzan recept Marija Čepeka za ajvar kao zimnicu, postigli smo prilično visoku čitanost i bezbroj komentara. Ti su komentari, i pozitivni i negativni, pokazali koliko je ajvar popularan među hrvatskim foodieima, ali i koliko nedoumica (i neznanja na iznenađujućim mjestima) vlada oko raznih načina pripreme ajvara.

Budući da je riječ o očito neiscrpnoj temi, odlučili smo objaviti naš recept za domaći, svježi ajvar koji se ne ukuhava, pa se ne radi za zimnicu jer može stajati samo tri do četiri dana, može se posluživati kao prilog i kao umak i prilično smo ponosni na njega. Ovaj ajvar u našoj se obitelji priprema pedesetak godina, prema receptu naslijeđenom od bake (naš doprinos je tek ekstradjevičansko maslinovo ulje).

Sastojci
kao prilog, za četvero ne odveć gladnih ljudi

  • 1,5 kg debelih crvenih roga paprika (kupili smo ih u subotu ujutro na Kvatriću)
  • 1 srednje veliki plavi patlidżan
  • 1 srednje ljuti feferon
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • malo vrhunske domaće kvasine
  • 2 režnja češnjaka
  • sol, papar

Paprike ispečemo u pećnici i pažljivo ogulimo. Još je bolje ako je moguće paprike ispeći na roštilju. Patlidžan ispečemo i ogulimo. Ispečemo čili. Neoguljene režnjeve češnjaka 40-tak minuta pečemo u pećnici, mora se pretvoriti u slatku pastu.. Paprike i patlidžan sitno nasjeckamo rukom. Nikad ne koristimo mikser. Želimo postići glatku teksturu s komadićima povrća. Umiješamo vrlo sitno sjeckani, pečeni čili skupa sa sjemenkama (izvadite ih ako ne volite izrazitu ljutinu i njihov okus), istisnemo kremasti češnjak iz pečenih režnjeva i umiješamo u ajvar.  Na samom kraju, postupnouz miješanje, dodajemo maslinovo ulje. Ulje je jako važno za kremastu teksturu, ne skraćujte ovu fazu. Nastojte koristiti najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje koje možete nabaviti. Dodamo par kapi fine kvasine. Ovaj ajvar poslužuje se mlak, uz dobar komad pečenog mesa (mi smo ispekli debelo rezane teleće kotlete).

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.