Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JE LI VAŠ PAS FOODIE? Što psi zaista žele jesti

Kad smo, prateći svoju znatiželju prema svim fenomenima hrane odlučili početi pisati o hrani i psima, očekivali smo da će se većina tema s kojima ćemo se susretati ticati, recimo to tako, nadogradnje: poslastica za pse, tretmanu pasa u restoranima, na putovanjima, specifične problematike prehrane pasa u raznim situacijama u kojima dijele život s nama.

No, čekalo nas je iznenađenje. Vidjeli smo da se,  kada je riječ o psima, najvruće teme tiču osnovne, svakodnevne hrane, a najživlje rasprave vode oko temeljnih koncepata prehrane. Kad smo prvi put pisali o maloj samoborskoj tvrtki Von Barf, kao jedinoj koja se u hrvatskoj bavi proizvodnjom organske sirove hrane za pse, u brojnim komentarima pod člankom taj se dojam samo  potvrdio. U komentarima pod člankom Psi, kao ljudi, naravno, žele jesti što ukusniju, što zdraviju i što čišću hranu.

von-barf-bela-kobasica

Budući da su psi genetski predodređeni za sirovu hranu, prvenstveno sirovo meso, a da se većina pasa hrani supermarket proizvodima poput briketa, konzervi i raznih snackova baziranih na ugljikohidratima, ispada da je u psećoj populaciji omjer onih koji žive od junk fooda i pravih foodieja puno nepovoljniji nego kod ljudi.  I da upravo zato, slično kao kod ljudi prije dvadesetak godina, povratak zdravoj, organskoj, prirodno balansiranoj hrani postaje velika tema u psećoj prehrani. Za razliku od nas, psi najviše vole jesti ono što je za njih najzdravije. Pa smo kroz neformalne razgovore s vlasnicima pasa i veterinarima pokušali sastaviti sliku prehrane za psa gurmana.

Sirovo ili kuhano? 

SAMO SIROVO Filozofija prehrane pasa relativno je jednostavna: trebali bi jesti sirovu hranu ali posve čistu, bez dodataka poput konzervansa, pojačivača okusa, prehrambenih bojila i slično. Sve od očnjaka do enzima, kod psa je dizajnirano za sirovo meso i sirovu biljnu hranu. Pisma trebaju kvalitetni proteini i masti. U sirovom mesu i iznutricama dolaze u prirodnom obliku pa su psima lako probavljivi, a u sirovom su mesu i enzimi koji sve olakšavaju. Kuhanjem, proteini i masti mijenjaju strukturu, enzimi se uništavaju, vitamini i minerali se uništavaju ili denaturiraju i pseći organizam ih više ne prepoznaje kao prirodnu hranu. Ili kako nam je rekao jedan veterinar, “zamislite da se hranite isključivo juhom iz vrećice, i to tako da si prah svaki put istresete direktno u usta, e to je za pse prehrana suhom industrijskom hranom.” Sirova prehrana za pse je povratak u prirodno stanje, pa  nakon prilagodbe postaju vitalniji i sretniji.

Začinjeno ili nezačinjeno?

NEZAČINJENO Budući da su navikli na jake umjetne okuse i arome industrijske hrane, čini se da vole to, ali dajte im dobar miks kvalitetnog sirovog mesa, s malo kostiju i povrća i vidjet ćete što je uživanje u hrani. Posebno ako psu u ručak dodate malo aromatičnih sastojaka poput sirovog češnjaka ili crvene paprike, koji zapravo imaju funkciju dodataka prehrani (češnjak zbog antibakterijskog djelovanja, paprika kao izvor vitamina) nego začina.

Meso? Povrće? Voće?

SVE, I NE SAMO TO Najvažnija stvar u povratku prirodnoj prehrani je uspostava prirodne ravnoteže. Na portalima i blogovima koji se bave prirodnom sirovom psećom hranom mogu se pronaći radikalni primjeri  hranjenja pasa isključivo sirovim crvenim mesom, ljude koji psima daju cijele komade sirove piletine, ali psi kroz povijest nisu jeli isključivo čisto meso. Dobar ručak za psa znači pravilan miks čistog mesa, kostiju, hrskavica, iznutrica i povrća. Hit su i temeljci od goveđih i pilećih kostiju, sirova janjetina, divljač i povremeno riba. Povrće i voće imaju važnu ulogu iako treba paziti na količine. Psi iz povrća dobivaju vlakna, probiotike, klorofil, antioksidanse i bioflavonoide, što je sve ključno za njihovu probavu i imunitet.

Riba?

DA Umjesto da u hranu dodajete riblje ulje kao prerađevinu, puno je zdravije psu povremeno dati pravu ribu poput srdela, oslića ili skuše. Neka riba bude oko 5 posto ukupne prehrane vašeg psa. 

Riža, tjestenina?

NE Psi ne trebaju ugljikohidrate za održavanje normalne razine šećera u krvi, jer njihova jetra može proizvesti dovoljno glukoze iz proteina i masti. Mikrokoličine ugljikohidrata iz povrća sasvim su dovoljne za psa, važnije je da ih nema previše, jer ih pseći organizam ne može probaviti i postaju toksini. Znanstvenici tvrde da upravo zbog prevelikog udjela ugljikohidrata u industrijskoj suhoj hrani za pse, psi danas masovno obolijevaju od pretilosti, dijabetesa, probavnih poremećaja i sl. Psi ne bi smjeli jesti nikakvo škrobasto povrće ni mahunarke.

Raznoliko ili uvijek isto?

RAZNOLIKO, ALI BEZ PRETJERIVANJA Psima je najvažnije da u svom ručku dobiju sve što im je potrebno za zdrav život. Što je hrana biološki prilagođenija njihovom organizmu, psi će je lakše i radije jesti. Naravno, svaki pas ima svoje omiljene grickalice i ne voli dosadu, ali što se tiče svakodnevne prehrane, ona se mijenja više radi psećeg zdravlja nego hedonizma. Dobro je da psi povremeno pojedu neku drugu vrstu mesa, sezonsko povrće i ribu, ali ako im se svakodnevna prehrana temelji na organskoj govedini u dobrom omjeru s hrskavicama, iznutricama i ostalim sastojcima, neće se buniti. Naprotiv. Ono što je bitno je da se prehrana balansira kroz vrijeme. Psi moraju dobivati sve što im treba svaki dan, ali bitni su i tjedni. Dakle, ako osnovni ručak svoga psa jednom ili dva dana u tjednu zamijenite drugom vrstom mesa ili povrća, pas će kroz tjedan dobiti sve što mu treba i imati dovoljno raznovrsnu i balansiranu prehranu.

Grickalice i poslastice?

DA, JER ŠTO JE ŽIVOT BEZ POSLASTICA? Psi obožavaju smrznute poslastice poput lizaljki od temeljca od kostiju ili “slatkiše” poput kokosovog ulja s bobicama. Uvijek će rado pojesti komadić sušenog mesa ili nešto hrskavo. Naravno da ćete psa povremeno nagraditi njegovom omiljenom grickalicom, važno je samo da sve ostane u okviru njegove prirodne prehrane.

Kupovno ili kuhano kod kuće?

TRAŽITE KVALITETU I PRAKTIČNOST Sve je stvar izbora. Ključno je razumjeti da je pripremanje balansirane prirodne sirove hrane za pse puno zahtjevnije od brzinskog istresanja briketa u pseću zdjelicu. Hrana mora biti čista, iz organskog uzgoja, higijenski besprijekorna, u dovoljnim količinama, ispravnim omjerima sastojaka i dovoljno raznolika. Što vas, upustite li se u isključivo kućnu pripremu, može pretvoriti u full time chefa vašeg psa. U Hrvatskoj se ova hrana može nabaviti smrznuta, u već pripremljenim mješavinama. Riječ je o BARF proizvodima, sirovoj biološki prilagođenoj hrani za pse, koja se prodaje u porcijama svježe organske govedine s hrskavicama, iznutricama, pastom od kostiju i domaćim organskim povrćem, koje se brzo smrzavaju kako bi zadržale sve hranjive sastojke, a recepture su sastavljene tako da vaš pas automatski dobiva sve što mu treba kroz dnevne obroke i kroz cijeli tjedan. Više informacija možete pronaći OVDJE i OVDJE.

Kako početi?

Vlasnike pasa koji žele prijeći na prirodnu prehranu sirovom hranom najčešće zbunjuju stari mitovi (sirovo meso će u psu probuditi krvoločne instinkte) i prijelazni period, u kojemu kod pasa naviklih na suhu hranu sirova hrana može izazvati prolaznu nelagodu. Sirovo meso, naravno, neće vašeg umiljatog psa pretvoriti u zvijer, vjerojatno će samo postati živahniji i zadovoljniji jer će se osjećati lakše.

U Von Barfu preporučuju da, počnete sa sirovom hranom kao zasebnim obrokom koji ćete poslužiti najmanje 12 sati nakon zadnjeg psećeg uobičajenog obroka. “Probavne smetnje najčešće izaziva miješanje industrijske i organske sirove hrane, jer se industrijski dehidrati i konzerve proizvode dugotrajnom termičkom obradom s mnogo dodataka, pa ih psi probavljaju potpuno drugačije nego prirodnu hranu,” kaže Von Barfova medicinska savjetnica, veterinarska Petra Galetić.

“Čim pseći organizam prepozna da iz prirodne sirove hrane lakše dobiva energiju i hranjive sastojke, sve se vraća u normalu i pas postaje zdraviji, energičniji, imunitet mu jača, otporniji je na mikroorganizme, alergije i parazite. Robusniji, stabilniji imunitet uspješno prepoznaje u uklanja začetke tumorskih promjena u organizmu, optimalna mišićna masa i zdrave kosti i zubi pse čine puno dugovječnijima.” 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.