Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Massimo Bottura u Francuskoj otvara prvu mobilnu pučku kuhinju za izbjegličke kampove

bottura-jr

Talijanski chef Massimo Bottura prije nekoliko je mjeseci zajedno s pariškim grafiterom i umjetnikom JR-om otvorio prvu pučku kuhinju u Francuskoj. Njegov Refettorio na Place de la Madeleine u Parizu, četvrti koji je otvorio u zadnjih šest godina, od namirnica koje bi se inače bacile iako su dobre za jelo, beskućnicima i siromašnima priprema hranjive ukusne obroke.

No, Pariz i Francuska nemaju problema samo s rastućim siromaštvom (predsjednik Emmanuel Macron prošlog je tjedna objavio vladin plan za suzbijanje siromaštva), već i sa sve većim brojem ljudi u izbjegličkim kampovima. Stoga su Bottura i JR odlučili pokrenuti Refettorio i dio hrane koji pripremaju iz food trucka posluživati u izbjegličkim kampovima, piše Le Figaro.


Zasad su uspjeli nabaviti jedan kamion koji će od kraja godine razvoziti stotinjak obroka dnevno. Razlog pokretanja mobilnih pučkih kuhinja su upozorenja raznih humanitarnih organizacija da izbjeglice ne smiju napuštati kampove ili nemaju čime doći do Refettoria u centru Pariza.

Projekt Refettorio Massimo Bottura započeo je 2012. godine na Expou u Milanu, gdje su se deseci slavnih chefova okupili kako bi kuhali obroke za siromašne od ostataka namirnica sa Svjetske izložbe. Drugi je otvoren u Riju za vrijeme Olimpijade, treći u Londonu. Dosad su u Refettoriju kuhali svi relevantni svjetski chefovi i ta se praksa nastavlja redovito, u Parizu gostuju tri puta tjedno.

Još je važnije što je Refettorio umrežio i organizirao sistem nabave, financiranja i suradnje među velikim trgovcima hranom i civilnih organizacija, koji je održiv i može rasti, i što je model uspješno primijenjen u različitim sredinama i inspirirao je niz sličnih projekata. Pokretni Refettorio smisleni je korak naprijed.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Massimo Bottura u Francuskoj otvara prvu mobilnu pučku kuhinju za izbjegličke kampove

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min