Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Massimo Bottura u Riju je otvorio pučku kuhinju Refettorio Gastromotiva, jako važan projekt za budućnost hrane

bottura-refettorio

Godinu dana nakon što je ga je predstavio na Svjetskoj izložbi u Milanu, chef Massimo Bottura na Olimpijskim je igrama u četvrti Lapa u središtu Rija započeo globalno širenje svog projekta pučkih kuhinja. Chef Osterie Francescane, prve na listi 50 Najboljih restorana na svijetu, jedan je od predvodnika pokreta protiv bacanja hrane, problema koji je poprimio katastrofalne razmjere. Prema podacima UN-a godišnje bacamo 1,3 milijarde tona dobre hrane, što je gubitak vrijednosti od nekoliko stotina milijardi dolara. Bottura je restoran Refettorio Gastromotiva otvorio u partnerstvu s brazilskim chefom Davidom Hertzom, osnivačem neprofitne organizacije Gastromotiva, i novinarkom Alexandrom Forbes. “Ovo je kulturni a ne humanitarni projekt, kroz koji imamo priliku boriti se protiv rasipanja hrane. Promijenimo li način razmišljanja, možemo započeti novu tradiciju”, rekao je Bottura novinarima na otvorenju kuhinje, “Obećao sam majci da ću iskoristiti svoju slavu kako bih nevidljive učinio vidljivima.Vrijeme je da svijetu vratim za sve što mi je dao.”

Slavni chefovi će za pet tisuća siromašnih Brazilaca kuhati ukusna i zdrava jela od ostataka hrane iz Olimpijskog sela. Kuhat će Alex Atala, Alain Ducasse, Claude Troisgros, Andoni Aduriz, Felipe Bronze, Roberta Sudbrack i mnogi drugi, ukupno sudjeluje oko 110 chefova, umjetnika i aktivista, medju ostalima brazilski umjetnik i filmaš Vik Muniz, autor fenomenalnog dokumentarca Waste Land koji je osmislio interijer restorana i dizajneri braća Campana koji potpisuju namještaj. Projekt sponzorira dosta velik broj korporacija. Svaki će chef kuhati jedan dan, razvijajući meni od sastojaka koja taj dan budu na raspolaganju.
Zemljište za restoran gradska uprava Rio De Janeira ustupila je besplatno na idućih 10 godina. Nakon Olimpijskih i Paralimpijskih igara tamo će biti kuharska škola otvorena za javnost za vrijeme ručka. GO koji dođu na ručak moći će platiti za večeru nekome manje sretnom od njih.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.