Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

The Inn at Little Washington, gdje smo davno jeli, upravo je dobio treću Michelinovu zvjezdicu

connell

The Inn at Little Washington prvi je restoran glavnog američkog grada koji nosi tri Michelinove zvjezdice, i to od ovog tjedna. Koliko su tri zvjezdice važne, a katkad i teško dostižne, najbolje svjedoči činjenica da jedna Noma i dalje ima dvije. The Inn at Little Washington zapravo se ne nalazi u samom Washingtonu, nego otprilike sat vremena vožnje od centra grada, u malom selu usred ničega u državi Virginiji.

Kad nas je taksist ondje ostavio jedne noći prije 11 godina, činilo nam se posve nevjerojatnim da se u malom i uspavanom selu bez ikakvog turističkog potencijala nalazi tako luksuzan restoran i hotel.  U The Inn smo pozvani na poluprivatnu večeru u povodu dogovora o ulasku Hrvatske u NATO, postignutog tog jutra u Bijeloj kući.

Večera je trajala negdje do dva ujutro, a osoblje je bilo toliko ljubazno da je, nasuprot svim američkim zakonima protiv pušenja, pojedinim članovima hrvatske delegacije dopustilo da poslije kraja službenog radnog vremena zapale cigare.

inn

Koliko se sjećamo, jeli smo kamenice Rockefeller, jastoge i jelenje steakove. Hrana je bila konvencionalna, ali izvanredna, daleko iznad standarda većine ondašnjih washingtonskih restorana. Zapravo, u cijelom području američkog glavnog grada, u ono su se vrijeme visokom kuhinjom bavili samo The Inn i  Citronelle francusko-američkog chefa Michela Richarda (Citronelle se zatvorio 2012. a Richard je umro četiri godine kasnije).

Restoranskom su scenom dominirali steakhousei, riblji i etnički restorani, od kojih posebno pamtimo Bombay Club, kolonijalno uređeni luksuzni lokal s velikim bijelim klavirom i curryem ljućim nego u jugoistočnoj Aziji. Washingtonska se restoranska uspavanka protegla i u ovo desetljeće, pa je Michelin, kad je prije dvije godine došao u američki glavni grad, samo dvanaest restorana odlikovao zvjezdicama. Dvije je među ostalim dobio poznati Minibar chefa Josea Andresa.

inn-at-little

Treća zvjezdica za The Inn fantastično je zaokruženje karijere za 72-godišnjeg Patricka O’Connella, koji je osnovao ovaj restoran prije točno 40 godina. O’Connell i The Inn u protekla su četiri desetljeća dobili skoro sva moguća američka i brojna međunarodna priznanja da bi sada, evo, bili nagrađeni onim i dalje najvrednijim u svijetu ozbiljne gastronomije.

Degustacijski jelovnici u The Innu koštaju 228 dolara bez pića. Zanimljivo je da i The Inn nudi vegetarijanski degustacijski meni, što dodatno govori o sve izraženijoj prisutnosti bezmesne hrane u visokoj kuhinji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.