Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Viralni video bebe štakora u juhi, uništio je dionice popularnog kineskog lanca restorana

stakor-restoran

Internet je gadna stvar kad se okrene protiv restorana, to već znamo. Ali tu smo činjenicu danas vidjeli u drastičnom izdanju. New York Times je objavio da je uspješni kineski lanac restorana Xiabu Xiabu, koji radi ozbiljan biznis i ima dionice na hongkoškoj burzi, izgubio milijune dolara vrijednosti preko noći. Netko je, naime, na internet stavio snimku zdjele s juhom iz koje netko štapićima vadi malog štakora.

Hotpot restorani su neformalni žanr, u njima se jede jeftino i kuha s relativno jeftinim sastojcima pa su masovno popularni. Vruće juhe se serviraju u zdjelama ili loncima u koje gosti umaču komadiće mesa i povrća i tako ih kuhaju. Ljudi se, međutim, sve više žale na loše higijenske standarde u hotpot restoranima.

Video s kuhanom bebom štakora koju netko vadi iz juhe, navodno snimljen u Xiabu Xiabu restoranu u gradu Weifang u istočnoj pokrajini Shandong i objavljen u utorak, šokirao je Kineze i postao viralni hit. Kazna je stigla odmah. Do zatvaranja burze dionice tvrtke  Xiabuxiabu Catering Management, vlasnika inkriminiranog restorana, pale su gotovo 12,5 posto,na najnižu vrijednost u godinu dana.

To im je zbrisalo 190 milijuna dolara s tržišne vrijednosti kompanije. Dionice su se do srijede malo oporavile, ali Xiabu Xiabu, koji je ove godine postao vrlo popularan u Kini, bolno će osjetiti posljedice. Njihovi glavni konkurenti Haidilao puše im za vrat, agresivnim širenjem mreže restorana i dvoznamenkastim rastom prodaje. Xiabu Xiabu je u priopćenju objavio da je “isključio mogućnost da se štakor u juhi našao zbog loših higijenskih uvjeta” u restoranu, ali tu su izjavu kasnije izbrisali i nisu objavili novu. Inspektori su im u Weifangu zatvorili restoran dok ne poprave uvjete. Ista je inspekcija objavila da u restoranu nije našla znakove prisutnosti štakora ali da je restoran prekršio propise o zabrani ustajale vode u kuhinji i kupovanju namirnica od nelicenciranih dobavljača.   

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.