Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MES-EKO Noelova mesnica pored CSS-a sada prodaje i janjetinu, patke i torte od čvaraka, s imenom i prezimenom

meseko-torte-cvarci

Nakon ljetne pauze u zagrebačkoj se Dukljaninovoj ulici ponovno otvorila MES-EKO, artizanska mesnica restorana Noel. MES-EKO je otvoren u veljači ove godine, kao mesnica specijalizirana za meso iz ekološkog slobodnog uzgoja s malih hrvatskih farmi i OPG-ova. Isprva su prodavali konfekcionirano meso, kobasice, kulene i mast crne slavonske svinje jedno uzgajivača s Korduna, a zbog potražnje na tržištu ove su jeseni odlučili proširiti su asortiman. Riječ je zapravo o proširenju Noelove suradnje s mrežom lokalnih malih proizvođača mesa koju su izgradili oko restorana.

meseko-g

Mes Ekov glavni majstor, mesar Ante Krpan

Na ulazu u MES-EKO, točno preko puta crvene Berkelice, sada stoji komora za suho odležavanje s nekoliko impresivnih komada govedine, na policama su i dalje Krug šampanjci, burgundska, toskanska i hrvatska vina, a iznad vitrine s lijepim ružičastim komadima mlade janjetine visi novi red cijelih patki s farme obitelji Obrubić, specijalista za perad iz Zaprešića, kod koje Noel nabavlja i free range piletinu. Meso Obrubićevih patki već je neko vrijeme stalni element na Noelovim menijima.

meseko-patke

meseko-janjetina

Na vitrini s velikim, lijepim ružičastim komadima janjetine i svinjetine dominiraju dvije goleme torte od tek pečenih čvaraka s jedne obiteljske farme iz Gline. Janjetina i teletina su iz ekološkog uzgoja s farme Rodoljuba Džakule, koji je u Baniji, u Sjeverovcu kraj Siska, s obitelji razvio farmu teladi koja je dio banijske tradicije i pokrenuo uzgoj ovaca. Džakule se bave ekološkim uzgojem, sami proizvode hranu za stoku, u uzgoju imaju još i krdo crnih svinja i prodaju samo biocertificirane proizvode.

meseko-vino

meseko-budjola

meseko-kuleni

Meso crne slavonske svinje, kuleni, kulenove seke i kobasice dolaze s OPG-a obitelji Novosel iz sela Cugovec kraj Vrbovca. Kvaliteta i sljedivost proizvoda sve su važniji na današnjem tržištu. A na hrvatskom je tržištu još važnije da se vrhunska roba prodaje s imenom i prezimenom kako se to odavno radi na razvijenim gastro tržištima, jer se time osim kvalitete valoriziraju lokalni sastojci, jača važnost manje i ekološke poljoprivredne proizvodnje i cijeli sustav čini održivijim. Za zagrebačku je scenu dobra vijest da je Noelov tim ustrajao u ovom načinu prodaje i da je ima kapaciteta širiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.