Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Beppe Rinaldi, jedan od najvažnijih tradicionalnih proizvođača barola

rinaldi

U Italiji je u 69, godini umro Beppe Rinaldi, jedan od najvažnijih talijanskih vinara, i jedan od najvažnijih proizvođača klasičnog barola. Prema pisanju lokalnog portala Gazzetta d’Alba, Rinaldi je umro u svom domu u Langhama, nakon nekoliko mjeseci borbe s teškom bolešću. U vrijeme uzleta modernih barola 80-tih i 90-tih, Rinaldija su zvali velikim barolistom o kojemu se ne priča. No, s rastom popularnosti klasičnih barola njegova su vina dobila status koji zaslužuju.

Među slavnim proizvođačima barola Rinaldi je bio poznat kao najveći tradicionalist. Njegova beskompromisna, moćna, jako strukturirana, opojno aromatična vina smatraju se spomenikom staroj školi barola. “Vino ne smije biti jednostavan užitak…da kažete sviđa li vam se ili ne i gotovo, “objašnjavao je Rinaldi svoju filozofiju, “ Vino mora biti strogo, opako, mora zahtijevati istraživanje. Za to treba vremena. O vinu morate učiti, razmišljati o njemu, morate ga razumjeti, kao i svaku umjetnost. Vino nije jednostavno, kompleksno je. Ne želi vas šarmirati na brzinu. Vino je suprotnost masovnom proizvodu. Ima kuteve, a ne obline. Nije lako. Dobar barolo mora se raditi da traje.”

rinaldi-barolo-vina

Rinaldi je obiteljsku vinariju 1992. preuzeo nakon smrti oca Battiste Rinaldija, legendarne figure u Langheu, i konzekventno proveo tradicionalistički obiteljski pristup vinarstvu. Svi Rinaldijevi vinogradi su u organskom uzgoju, jednomjesečnu fermentaciju odrađivao je na vlastitim kvascima, u tinima,  visokim uspravnim hrastovim bačvama koje su koristili njegov otac i djed, bez kontrole temperature, s ručnim potapanjem klobuka i odležavanjem minimalno 3 i pol godine u botti grandi, starim velikim drvenim bačvama od slavonskog hrasta.

Tradicionalan ali nikad konvencionalan, Rinaldi je u vinima tražio najvišu ekspresiju Barola, zato ih je radio kao blendove s različitih položaja. Iako su u tim blendovima bila vina iz nekih od najboljih starih vinograda nebbiola, Rinaldi nije radio single vineyard vina. “Stare su generacije blendanjem postizale prirodnu ravnotežu i sklad u barolu, i za mene je to savršena metoda,” govorio je. Njegov tradicionalisitčki pristup nije stvarao starinska, već jedinstvena, posve različita vina poput mračnog, moćnog Brunate-Le Coste i elegantnog, parfemskog Cannubi San Lorenzo-Ravera.

Rinaldijeva vina su model vrhunskog klasičnog barola . Kada je u 40-tima preuzeo vinariju mogao je postati zvijezda, jedan od Barolo Boysa, ali Rinaldi je žestoko kritizirao modernizatore barola. Tvrdi stavovi, kritički pristup vinskoj industriji i oštri istupi donijeli su mu nadimak Citrico. S druge strane, Rinaldijevo divljenje i posvećenost najboljim tradicijama pijemontskog vinarstva stvorili su neka od najboljih talijanskih vina i Rinaldija zasluženo svrstali u trajne vrijednosti talijanskog vinarstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.