Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomaž Kavčič i Alessandro Gavagna skuhali su izvrsnu gala večeru na Masterclassu Brda Home of Rebula

rebula-vecera-chefovi

Sunce je polako zalazilo za debelim vinogradima u naponu snage, koji su mirisali po berbi. Gudački trio svirao je najveće hitove klasične glazbe na terasi renesansne Ville Vipolže, dok su brze konobarice raznosile pune tacne duhovitih finih snackova gošćama i gostima, koji su u večernjim haljinama i tamnim sakoima stizali na gala večeru Masterclassa Brda Home of Rebula, najprofesionalnije organizirane vinske smotre na ovim prostorima.

S Marjanom Simčičem, Gašparom Čarmanom i Aleksom Simčičem komentirali smo jutrošnju radionicu rebule, i polako grickali sendviče od srnetine i krekere s foie gras i kukuruzom, kad su nad hostese pozvale na početak formalne večere u podrumu Vile Vipolže.

rebula-vecera-harding

Leonardo Simčič i Julia Harding

Za stolom su nas dočekali Decanterov Stephen Brook, jedan od najvažnijih vinskih pisaca modernog vremena (Brook je dosad objavio 31 knjigu o vinu) i Julia Harding, suautorica The Wine Grapes, najznačajnijeg leksikona vinskih sorti koji je ikada igdje objavljen. Imati Brooka i Harding za istim stolom jedinstveni je PR doseg, koji najbolje govori o globalnoj relevantnosti Masterclassa za rebulu, koji se drugu godinu zaredom održao u Villi Vipolże, u srcu Goriških brda. Govoreći nogometnim rječnikom, Brook i Harding su nešto kao Iniesta i Coutinho, dakle ne najveće zvijezde na svijetu, ali oni bez kojih Messi ili Neymar ne bi bili Messi i Neymar.

rebula-vecera-raviol

Raviol s ugljenom i pastrvom iz Soče, bakalar, povrće

“This one is the most elegant,” prokomentirao je Brook Simčičevu Rebulu Opoku iz 2011. iz duplog magnuma. Zatim se cijeli stol, uključujući Valeriju i Marjana Simčiča, prebacio na Gravnerovu Rebulu iz 2008. iz magnuma. “ I love Gravner so much” nastavio je Brook, jedan od najvećih vinskih kritičara našeg vremena, koji je na Ti s austrijskim, slovenskim i sjevernotalijanskim vinima, ali, eto, nikad nije posjetio Hrvatsku, što možda ponešto govori o hrvatskom državnom i regionalnim vinskom marketingu.

rebula-vecera-tim

Kuharski i konobarski tim gala večere u Vili Vipolže

Zatim se pričalo i pilo do ponoći; gosti su se sami posluživali iz velikih boca najboljih zrelih vina iz Brda i Collija, i sve je izgledalo veselo, energično, antipijano i ekscentrično pristojno. Chef Tomaž Kavčič iz Zemona u Vipavi gdje Zagrepčani jedu već dvadesetak godina, i chef Gavagna iz La Subide koju Hrvati vole još dulje od Zemona, složili su mnogo atraktivniju večeru nego lani. Rolice od krvavo pečenog jelena s kavijarom od pastrve jelo su koje valja dugo pamtiti. Gala večera u srijedu u Vili Vipolže dostojno je i efektno zaokružila tu zaista briljantnu vinsku manifestaciju. Već se veselimo idućem izdanju.

rebula-vecera-simcic

Leonardo, Valerija i Marjan Simčič

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.