Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

OD BUREKA DO SUSHIJA 11 filmova o hrani koje ove godine možete gledati na zagrebačkom Food Film Festivalu

coppola-g

Bile to kokice, hamburger ili nešto slatko, jesti uz dobar film je poseban gušt. Još bolje je gledati film i jesti na otvorenom, s puno ljudi, u toplu kasnoljetnu noć. Što je osnovna ideja zagrebačkog Food Film Festivala sponsored by Coca Cola, koji se i ove godine od 6. do 16. rujna održava na Zrinjevcu, s filmskim programom posvećenim ljudskoj strasti prema hrani i kućicama u koje će useliti neki popularni zagrebački barovi i slastičarnice poput Most Unusual Gardena, Timea, Amelie, RAkijarnice i drugih. Ako ste na prošlom izdanju festivala propustili dokumentarac o Nomi ili o Botturinim pučkim kuhinjama, možete to nadoknaditi ove godine, ostali filmovi na ovogodišnjem programu se prikazuju po prvi put.

BARBECUE (2014.)   

Jedan od glavnih likova, Antoine, za 50. rođendan dobiva infarkt i mora, naravno, početi živjeti umjereno. Ali Antoine je cijeli život bio umjeren u pazio. Pazio je što jede, kolik pije, pazio je na svoju obitelj i prijatelje i – skoro umro. Zato odlučuje obrnuti stvar i tu počinje zaplet ovog francuskog filma.

BOUREK (2016.)  

Ova komedija je posveta bureku. Grupa ljudi iz cijelog svijeta, uključujući američkog milijardera, osiromašenu Grkinju i turskog dilera, sklanjaju se na grčkom otoku Kronosu, gdje ih na neobičan način spoji ljubav prema bureku.

PARIZ MOŽE ČEKATI (2016.) 

Prvi film Eleanor Coppole, supruge Francisa Forda Coppole, bavi se divotama francuske gastronomije. Film priča o ženi čiji muž, filmski mogul kojega glumi Alec Baldwin, zbog posla upropasti sve zajedničke planove za romantički izlet, pa ona prihvaća poziv njegovog poslovnog partnera, šarmantnog Francuza, za putovanje odCannesa do Pariza, što naravno uključuje vinarije i restorane. Coppola je angažirala posebnu savjetnicu koja se brinula da za točan wine pairing i uvjerljivost restoranskih scena.

FINAL RECIPE

U ovoj južnokorejsko-tajlandskoj koprodukciji, Mark, unuk vlasnika restorana koji propada potajno putuje u Šangaj na kuharsko natjecanje, iako njegov djed želi da on postane inženjer. Mark upada na mjesto natjecatelja koji se nije pojavio i pokušava impresionirati voditeljicu natjecanja Juliju Lee i njezina supruga chefa Davida Chena koji na kraju doznaje da je Markov otac.

SOUL KITCHEN (2009.) 

Film Fatiha Akina rokerska je priča o restoranima koju kao da su snimali mladi hrvatski chefovi. Zgodni i neprofesionalni restorater Zinos vodi cafe u kojemu praktički živi mala zajednica zajednica sjajnih ekscentričnih likova. Kad Zinosova djevojka odseli u Šangaj on odlučuje otići za njom, a cafe ostavlja svom bratu, bivšem zatvoreniku. Sve se pretvori u fantastičnu zabavnu katastrofu kad se Zinos vrati jer ulovi djevojku s drugim tipom, pa dvojica braće, koji se ne slažunajbolje, moraju zajedno voditi restoran. Soundtrack je odličan.

TEATAR ŽIVOTA

Dokumentarac o motivima i stvarnosti projekta Refettorio, pučkih kuhinja koje po cijelom svijetu otvara slavni talijanski chef Massimo Bottura. Chef Osterie Francescane, ove godine proglašene najboljim restoranom na svijetu, uz pomoć svoji prijatelja chefova hranu koja bi se inače bacila zbog propisa o roku trajnosti, pretvara u dobru hranu za beskućnike i najsiromašnije.

MR. CHURCH  (2016) 

Ovo je priča o posebnom prijateljstvu koje se razvije kad djevojčica i njezina majka, koja umire, angažiraju talentiranog kuhara Henryja Josepha Churcha. Šestomjesečni angažman prerasta u petnaest godina obiteljske veze koja ostaje zauvijek.

MRAVI NA KOZICI

Nakon što mu se gosti masovno zaraze rota virusom i njegov slavljeni restoran Noma skoro propadne, chef Rene Redzepi odluči radikalno promijeniti način rada. Kako bi sam sebi dokazao da on i njegov tim zaista znaju nešto o hrani i kuhanju, odluči otputovati u Japan i suočiti se s nepoznatim namirnicama, stranom kulturom hrane i tehnikama koje tek mora istražiti, da bi otvorio restoran koji će Japanci smatrati relevantnim i vrhunskim. Ostalo je povijest.

TOUCH OF SPICE

Tema autobiografske drame Tassosa Boulmetisa je povijesni konflikt Grčke i Turske i sudbine ljudi zahvaćenih njime. Glavni lik je chef- astronom Fanis koji živi u Grčkoj i priprema se za posjet u koji mu dolazi djed Vassilis. Fanis se sjeća djetinjstva u Instanbulu u djedovoj trgovini u kojoj je Fanis učio o vezi začina i svemira i zaljubio se u djevojčicu Saime. No, politika živote svih likova pretvara u kaos i priču koja se na zanimljiv način raspliće kad se Fanis odluči vratiti u Istanbul.

EAST SIDE SUSHI

Juana je kćer samohrane Latinoamerikanke koja mora odustati od svoje pokretne voćarne da bi našla sigurnij posao, od kojega njezina mala obitelj može živjeti. Juana se zaposli kao pomoćna kuharica u lokalnom japanskmo restoranu i otkrije novi svijet. Potajno promatra sushi chefove i sama uči raditi sushi. Strast koju otkriva u sebi suočit će se s mračnom stvarnošču, jer Juana kao žena i Latinoamerikanka nema puno šanse za poziciju kod nekog sushi majstora, ali ona ne odustaje.

SWEET BEAN 

Usamljeni japanski slastičar zapošljava 76-godišnju ženu kao pomoćnu kuharicu i ubrzo shvaća da ona ima genijalan recept za slatku pastu od crvenog graha koji je, kako kaže, nastao u njezinu zajedništvu s prirodom. Film mijenja smjer kad slastičar doznaje da njegova suradnica pati od teške bolesti.
aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

OD BUREKA DO SUSHIJA 11 filmova o hrani koje ove godine možete gledati na zagrebačkom Food Film Festivalu

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min