Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prijeti li nam nova velika restoranska kriza?

restoran-stol

U zagrebačkim se profesionalnim krugovima zadnjih tjedana govori kako će se najesen zatvoriti nekoliko prilično poznatih i prilično dobrih restorana. Kako nismo uspjeli potvrditi niti jednu konkretnu informaciju, premda smo slali upite na koje zasad nismo dobili odgovore, ne možemo spominjati imena. No, nesporna je činjenica da među ugostiteljima vladaju sve jače nezadovoljstvo i frustriranost.

Vlasnik jednog od uspješnijih restorana u centru grada ovih nam je dana kazao kako je potpuno nepodnošljivo suočavati se s trećom izmjenom poreznih propisa u manje od četiri godine, jer svako poslovno planiranje postaje besmisleno.

Drugi poznati restaurater kaže kako, uz porezne propise, nejednaki uvjeti rada čine biznis jedva isplativim: ”Manje gostionice i oni koji ne drže kreditne kartice gotovo da su prestali izdavati račune, te uglavnom ljudima daju ponude umjesto računa, na što inspekcije ne reagiraju. Mi koji poslujemo legalno, našli smo se u krajnje neravnopravnoj situaciji.”

Pojedini ugostitelji čak ponovo spominju štrajk. Naime, prije skoro dvije godine, kad je Vlada udvostručila PDV za restorane, više istaknutih vlasnika restorana predlagalo je višednevni štrajk koji bi podrazumijevao da svi restorani u Hrvatskoj ostanu zatvoreni. No, zagovornici tog prijedloga nisu uspjeli osigurati većinu među kolegama.

Ne mislimo da je ideja o štrajku sada relevantna, jer nedostaje dovoljno snažan povod kakav je postojao krajem 2016.godine. Međutim, nezadovoljstvo i strah za posao osjete se u razgovoru sa skoro svim vlasnicima restorana. Atmosfera, nažalost, podsjeća na stanje prije šest ili sedam godina, usred ekonomske krize, kad su se u kratkom razdoblju trajno zatvorila dva najvažnija hrvatska restorana uopće, Valsabbion i Marcellino, te kad je Mato Đurović počeo javno govoriti o zatvaranju Nautike (koju je naposljetku prodao).

Idućih nekoliko tjedana ili mjeseci pokazat će jesu li glasine o zatvaranju nekih vrlo cijenjenih i popularnih restorana točne. Ako jesu, bit će to pouzdan znak financijske krize i kvalitativnog pada hrvatske restoranske scene, što će se neizbježno odraziti i na slabljenje sveukupne naše turističke industrije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.