Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREGLED BERBE 2018. #2 U Slavoniji i Podunavlju berbe uglavnom počinju kasnije nego u Dalmaciji i Istri

belje-berba

Dok se u Dalmaciji i Istri već naveliko bere, o čemu smo izvijestili u prvom nastavku Pregleda berbe 2018, Slavonci su odlučili pričekati s berbom većine sorti,. To je, naravno, povezano s ipak ponešto drukčijim klimatskim uvjetima u istočnom dijelu Hrvatske. “Danas smo počeli s probnom berbom traminca. Analizirat ćemo uzorke, pa ćemo vidjeti hoćemo li berbu prekinuti ili ćemo je nastaviti,”  rekla nam je u srijedu ujutro legendarna Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podrumaTraminac je, naravno, rana sorta, pa zato u Iloku berbe kreću s tim grožđem, dok će graševina vjerojatno pričekati do prvog tjedna rujna.

“Ova je berba prilično neobična. Dugo nisam vidjela takav odnos kiselina i šećera,” kaže gospođa Zima. Kiseline su, naime, u iločkim vinogradima ove godine prilično visoke i još ne padaju, dok šećeri zasad nisu dostigli dovoljno visoku razinu, pa zato Iločki podrumi čekaju s berbom većine sorti. “Kiša i vlaga glavni su faktori koji su odredili ovu berbu. Naime, u lipnju i srpnju imali smo jako puno kišnih dana, što je pozitivno utjecalo na kiseline. Iz dana u dan analizirat ćemo uzorke, pa ćemo prema odnosima šećera i kiselina odrediti točne datume berbe za pojedine sorte,” zaključila je Vera Zima.

U Baranji, koja je uvijek toplija od Iloka, početkom ovog tjedna krenula je berba chardonnaya. Kako kaže Ljiljana Vajda Mlinaček, direktorica marketinga, turizma i korporativnih komunikacija u Belju, i Baranja je ove godine bila izložena snažnim kišama, zbog čega su posebnu pozornost posvetili zaštiti grožđa. “Najveća berba graševine u Hrvatskoj” kreće početkom rujna. Bere se otprilike tjedna dana ranije nego lani, radi velikih vrućina koje su uslijedile poslije duge kišne sezone.

Suzana Jurišić iz Vinarije Daruvar jučer nam je rekla kako datum berbe u zapadnoj Slavoniji još nije definitivno određen, ali da će se vjerojatno početi brati u ponedjeljak ili utorak, s obzirom na rezultate analize vrijednosti sladora, ukupnih kiselina i pH vrijednosti mošta u probnim uzorcima. U Daruvaru će berba krenuti sa sauvignonom i chardonnayom, koji su zadnjih dana nakupili dosta šećera, pa se čeka da kiseline i pH dođu do željenih vrijednosti. Graševina će se brati u rujnu. Vinarija Daruvar očekuje vrlo dobru kvalitetu ovogodišnje berbe, ali i gospođa Jurišić naglašava kako su zbog puno kiše morali posvetiti dodatnu pažnju čuvanju grožđa od bolesti i štetnika. Ako u iduća dva tjedna vrijeme bude suho i lijepo, grožđe za daruvarska vina trebalo bi u vinariju stići u izvrsnom stanju. 

Kutjevački butikni vinar Branko Mihalj brat će vrlo kasno, barem prema današnjim kriterijima. “Pa vi me bar znate,” rekao nam je jučer gospodin Mihalj, “Ja ne vjerujem u rane berbe. Mislim da ću graševinu početi brati u rujnu, vjerojatno sredinom rujna ili kasnije. S obzirom na to da mi je vinograd i zbog zatravljenja prilično pun vlage, ove vrućine nisu negativno utjecale na lozu. Dapače, mislim da će 2018. godina biti jedna od najboljih berbi u posljednje vrijeme. Vegetacija je trajala dovoljno dugo, bilo je puno kiše, a sada grožđe lijepo dozrijeva na suncu. Ja ću ga pustiti da još dugo dozrijeva,” optimistično je naglasio gospodin Mihalj, čovjek koji proizvodi neka od najoriginalnijih bijelih vina u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.