Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Usred oluje u Kopačkom ritu probali smo aktualnu liniju jako dobrih beljskih vina

kormoran-tasting

U petak navečer nebo nad Kopačkim ritom sličilo je na scenu iz hororca. Dugačke munje osvjetljavale su široku, zlatnozelenu ravnici nasuprot Ritu, kiša je metodično bubnjala po krovu i dvorištu, a konobar nam je donio svijećnjak ako nestane struje.

Struje je nestalo na točno jednu sekundu, a onda su nam konobari ispričali kako je to zapravo neobično, jer Kormoran redovito, na dulje vrijeme, ostaje bez struje kad jako grmi. U Kormoranu smo u petak, usred opake ljetne oluje, kušali aktualnu liniju beljskih vina. Rose iz 2017. napravljen od cabernet sauvignona, bitno je življi od lanjskog, što je i normalno jer sadrži manje rezidualnog šećera.

Graševina s navojnim čepom iz 2017. najveći je Beljev i baranjski fenomen. Ovo vino od tridesetak kuna na recentnim je međunarodnim natjecanjima osvojilo jednu srebrnu i jednu brončanu medalju! Takvi se rezultati ne očekuju od supermarket vina, a Belje ih redovito postiže. Premda sasvim mlada i svježa, ova se jako dobra graševina još bolje složila s fenomenalnim kulenom od crne slavonske svinje, koji će se pojaviti na tržištu idućeg proljeća.

Zatim smo još probali standardno elegantnu Vrhunsku graševinu iz 2016. pa raskošnu i zaista izvrsnu graševinu Goldberg iz 2016. koja sadrži i sok izborne berbe bobica, što je čini posebno kompleksnom. Naposljetku, frankovka Goldberg iz 2012. malo je remek djelo od vina, koje nas je koncentracijom, ugodno visokim alkoholom i aromama i okusima trešanja i višanja podsjetilo na podunavsku verziju amaronea.

Kormoran se nalazi na senzacionalnoj lokaciji: s njegove se terase ulazi izravno u Kopački rit, najdivljiji park srednje Europe. Hrana u Kormoranu jednostavna je i korektna. Loše je što Kormoranovim kuharima nedostaje poznavanje složenijih kulinarskih tehnika.

Dobro je što ponekad raspolažu fenomenalnom robom, poput beljskog eksperimentalnog kulena od crne svinje ili preslasnog smuđa dvokilaša.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.