Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Daruvarska Vrhunska graševina i chardonnay definitivno su promijenili imidž te vinarije. Nabolje.

vezak-g

Nije slatkasto. Ne boji se jakih okusa. Nema mekanu  strukturu. Sve to vrijedi za četiri vina iz linije Vezak Vinarije Daruvar, koja smo dosad probali. I sve to nije vrijedilo za ranija daruvarska vina.

Premda su daruvarski sauvignoni i graševine i prijašnjih godina znali osvajati međunarodne nagrade, radilo se o jako staromodnim vinima, koje su karakterizirali ostatak šećera, pretjerana zaokruženost i nedostatak svježine i čvrste strukture. Situacije se počela mijenjati s vrlo dobrim Sauvignonom iz 2016. da bi se skoro sve drastično promijenilo s novom daruvarskom linijom Vezak iz berbe 2017. s drukčijim, zabavnim i elegantnim etiketama.

Prvo je Kvalitetna graševina Vezak iz lanjske berbe osvojila brončanu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama, što je doista sjajan uspjeh za vino od tridesetak kuna, pa je sasvim logično što je Badel polijepio hrpu jumbo plakata s obaviješću o vrijednom međunarodnom priznanju za masovno dostupno supermarket vino. Zatim se Sauvignon iz 2017. uvrstio među tri ili četiri najbolja u Hrvatskoj, da bi ovih dana probali Vrhunsku graševinu i Vrhunski chardonnay iz linije Vezak, ali sa zagasito zlatnim etiketama za razliku od Kvalitetne graševine, koja ima bijelo-šarenu etiketu.

Vrhunska graševina Vezak 2017.

Vrhunska graševina Vezak ozbiljno je vino na tragu graševina sjajnog kutjevačkog zubara Branka Mihalja. Ona je, dakle, bogata, uljasta s jakom, čvrstom, skoro metalnom kičmom, s kompleksnim bouquetom krušaka, jabuka, bijelog cvijeća i kamilice, te s jasnim voćno-herbalnim okusima koji završavaju lagano mednim aftertasteom. 

Ključno je da ova graševina sadrži dovoljno svježine koja balansira njene bogate okuse i arome. Chardonnay je, pak, obogatio skromnu scenu hrvatskih dobrih chardonnaya. Uvijek nam je, naime, bilo pomalo apsurdno što slavonske vinarije zaziru od chardonnaya- Beljski Vrhunski chardonnay godinama je jedno od najboljih vina te velike kuće (po Ozu Clarkeu najbolje) ali ga se nikad nigdje nije ambicioznije  promoviralo .

 

vrhunska-grasevina-vezak

Gastropreporuka Graševina je svojom aromatičnošću i čistim, herbalno-voćnim okusima zapravo idealna  za riječne ribe, od pastrve do smuđa. Budući da pastrve napokon postaju sve popularnije u ugostiteljstvu, ovo bismo vino toplo preporučili restoranima koji su razumjeli vrijednost te donedavno podcijenjene ribe. Suho meso, razni sirevi bez plemenite plijesni kao i  perad, uz ovu se graševinu podrazumijevaju.

Vrhunski chardonnay Vezak 2017.

U Daruvaru, ako se dobro sjećamo razgovora tijekom jednog tastinga u rano proljeće, nisu bili sigurni treba li uopće buteljirati prošlogodišnji chardonnay. Srećom buteljirali su ga, pa smo dobili vrlo dobro vino, srednjeg tijela, široke teksture i fine, kremasto-svježe strukture, koje fino ide uz pečena bijela mesa, bijelu ribu i razne varijante roštilja. Što treba i restoranima i privatnim kupcima.

S Vrhunskom graševinom i chardonnayom zaokružen je proces rebrandinga daruvarskih vina, koji je tu vinariju učinio bitno kompetitivnijom na sve zaoštrenijem domaćem tržištu vina sa šire dostupnim cijenama. Osim toga, gotovo da bi se dali kladiti kako će bar jedno, a možda i dva vina iz serije Vezak, iduće godine na Decanteru osvojiti medalje. Vjerojatno sjajnije od brončanih.

vrhunski-chardonnay-vezak

Gastropreporuka Chardonnay Vezak efikasno je radno restoransko vino, jer za relativno mali novac prati ribe, rakove, većinu školjki, pečeno ili poširano bijelo meso, kao i pečenu teletinu. Univerzalnost dobrog, širokog a svježeg chardonnaya teško je kompenzirati drugim vinima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.