Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Arheolozi su 2010. u egipatskoj grobnici našli 3200 godina star sir. Sada znaju kakav je bio

sir-egipat

U istraživanju egipatskih grobnica iz 13. stoljeća pr.n.e,  prije nekoliko godina, arheolozi su prije nekoliko godina u grobu nekadašnjeg gradonačelnika Memfisa Ptahmesa, pronašli je nekoliko razbijenih posuda. U jednoj od njih uočili su tvar koju nisu mogli identificirati. S nekoliko teorija na umu, dali su tvar na analizu i rezultati su nedavno objavljeni u časopisu Journal of Analytical Chemistry. Znanstvenici su ustanovili da su arheolozi u Ptahmesovom grobu pronašli 3200 godina star sir, jedan od najstarijih poznatih primjeraka.

“Arheolozi su pretpotavljali da je riječ o hrani, zbog načina konzerviranja i pozicije posude u grobnici, a mi smo već s prvim testovima ustanovili da je riječ o siru, “ rekao je za New York Times Enrico Greco, autor znanstvenog članka s Pekinškog sveučilišta.

Ptahmesova je grobnica prvi put otkrivena još 1885. godine ali ju je pijesak s vremenom pokrio i ponovno je pronađena 2010. godine. Staroegipatski sir pronađen u njoj, posluživao se na sprovodima bogatih Egipćana. Pretpostavlja se da je imao teksturu mekih kozjih sireva, ali je bio “jako, jako kiseo”, tvrdi profesor Paul Kindstedt sa Sveučilišta u Vermontu, stručnjak za kemiju i povijest sira (i autor izvrsne knjige Cheese and Culture: A History of Cheese and its Place in Western Civilization – Sir i kultura: Povijest sira i njegovo mjesto u zapadnoj civilizaciji, 2012.) Kindstedt kaže da je sir bio vrlo vlažan i mek, dovoljno da se može mazati i da se nije mogao dugo čuvati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.