Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRVI IZVJEŠTAJ O BERBI 2018 Najranija berba malvazije i pošipa dosad

“Malvaziju s pozicija u Bujšćini počeli smo brati 18.kolovoza , dakle ranije od ranih sorti poput chardonnaya i sauvignona,” rekao nam je jučer dr. Ivica Matošević, jedan do vodećih istarskih vinara. “Koliko se sjećam, to je najranija berba malvazije dosad. Odlučili smo pobrati grožđe s tog položaja zato što su svi parametri bili optimalni. Procijenili smo da chardonnay i sauvignon možemo još ostaviti na lozi.”

Matošević smatra  kako bi 2018. u Istri mogla biti vrlo dobra berba, uz normalnu vegetaciju, premda je počela ekstremno rano. I kiseline i šećeri su dobri, a za razliku od lanjske berbe, djelomično obilježene poplavnim kišama, ove bi godine i prinosi trebali biti znatno veći.

matosevic

Klima u Hrvatskoj, dakle, obara sve vinogradarske rekorde. I ne samo u Hrvatskoj, berba je već počela i u Champagni! S 2018. godinom, sredina kolovoza definitivno je postala redovno vrijeme za berbu grožđa, pa smo tako odlučili objaviti preliminarni pregled ovogodišnje berbe, na temelju razgovora s nekoliko vinara iz Istre, Dalmacije i s Plešivice. U drugom nastavku , prikazat ćemo situaciju u Slavoniji i Podunavlju.

Milan Budinski, Laguna

malvazija-laguna

Dosad smo brali dva dana (Budinskog smo anketirali u subotu), sauvignon blanc i pinot blanc. Malvaziju ćemo brati uskoro. Još je radno ocjenjivati berbu, ali zasad sve izgleda dobro. U Istri su srpanj i kolovoz bili normalni i ako ostane ovako, bijela vina u Istri mogla bi biti slična onima iz berbi 2012. i 2015. godine.

Ivica Kovačević, Stina vino , Brač

stina-vino-vinograd-brac

Zbog vrućine beremo po noći, najkasnije do devet ujutro. Ova se godina, bar dosad, pokazuje izuzetnom- Berbu 2018, na Braču .obilježavaju idealni uvjeti s dovoljno kiše i dovoljno topline. Od samog proljeća krenulo je dobro s ranom vegetacijom, da bi se svi dobri pokazatelji i uvjeti nastavili tijekom cijelog ljeta. I tako smo došli do jedne od najranijih berbi uopće, s grožđem odlične kvalitete i visokog uroda. Upravo smo na pola berbe pošipa na Braču, ali i u cijeloj Dalmaciji. Zaista mislim da će se berba 2018. dugo pamtiti. Zbog visokih temperatura cijelu berbu obavljamo noću, najkasnije do devet sati ujutro, tako da grožđe donosimo u podrum relativno hladno. Noćno branje još je jedna specifičnost ovogodišnje berbe.

Jakša Krajančić, Nerica, Korčula

Ovu su berbu odredile velike kiše. Berbu pošipa počeli smo 13. kolovoza, dakle ekstremno rano. Tehnički pokazatelji su okej, što znači da će vina imati oko 13 posto alkohola i 5,5 do 6 grama kiselina. Urod će također biti znatno veći nego lani, kad je bio katastrofalno mali. Međutim, radi se o sasvim neobičnoj berbi, zbog velike količine kiše. U jednom je kratkom razdoblju palo čak 36 litara kiše po četvornom metru, što znači da vino neće postići visoku koncentraciju, pa tako ove godine nećemo proizvesti Mindel, naš pošip s posebnog položaja. Ova je berba zaista vrlo čudna, tako da je teško predvidjeti konačni rezultat.

Tomislav Tomac, Vina Tomac, Plešivica

tomac-pinot-noir

Još jedna vruća i neobična godina. Mi počinjemo brati krajem tjedna. Čekamo da vrućine bar malo popuste. Prvo ćemo brati crni pinot za pjenušac, a zatim chardonnay. Jedna od značajki ove berbe, kao i svih prethodnih vrućih berbi, jest da se kasne sorte beru odmah iza ranih. Prije desetak godina rizling smo redovito brali u desetom mjesecu. Sada ga moramo brati mjesec dana ranije, negdje između 10. i 15. rujna.

Tehnički gledajući, svi parametri u vinogradu su dobri. No, teško mi je zasad procijeniti kako će se ovogodišnja neobična klima odraziti na kvalitetu vina. Prvo smo u lipnju i srpnju imali četrdesetak kišnih dana, da bi zatim došla žestoka vrućina. Vidjet  ćemo kako je grožđe podnijelo ovakvo vrijeme.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.