Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ponude umjesto računa uselile su se i u najstroži centar Zagreba

ponuda-racun

U nedjelju predvečer, poslije izvrsnog filma (animirani Bijeli očnjak) u Kaptol Centru, prošetali smo Tkalčićevom, pa smo odlučili pojesti nešto sasvim lagano u jednom od boljih restorana u glavnoj zagrebačkoj turističkoj ulici (nije riječ o Agavi). Konobarica koja nas je posluživala fenomenalno se snalazila u zaista velikoj gużvi, hrana je bila uobičajeno dobra, no kad smo platili, vidjeli smo da nismo dobili račun nego famoznu ponudu.

Izdavanje ponuda umjesto računa spada među glavna sredstva porezne evazije u ugostiteljstvu. Naš je račun bio vrlo mali, 225 kuna, ali u sat vremena koliko smo sjedili u Tkalčićevoj, kroz taj je restoran prošlo bar pedesetak ljudi, uglavnom stranaca. Ako su nama kao domaćim gostima uvalili ponudu umjesto računa, dosta je izgledno da su svi stranci dobili ponude, i da taj restoran u nedjelju navečer nije izdao ni jedan račun, ili ih je izdao minimalno, da nešto pokažu inspekciji.
U dotičnom restoranu jedemo godinama i nikad dosad nismo dobili ponudu umjesto računa, što samo pokazuje da je porezni pritisak i od profesionalnih ugostitelja napravio zvijezde sive ekonomije. Koja se, eto, događa u najstrožem centru Zagreba.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.