Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hvarski Pošip iz 2017. dosad je vjerojatno najbolje hrvatsko vino Master of Wine Jo Ahearne

posip-ahearne-id

“Kad je riječ o pošipu, tu postoje dva očigledna problema,” pričala nam je još u rano proljeće Jo Ahearne, hvarska Britanka, jedna od 124 žene koje nose titulu Master of Wine, možda najprestižniju u svijetu vina.

“Prvi pošipov problem tiče se prevelikih prinosa. Na Hvaru i danas skoro nitko ne provodi zelenu berbu. Umjesto toga, vinogradi s pošipom i drugim bijelim grožđem znaju biti toliko preopterećeni  da grozdovi padaju na tlo prije berbe, sami od sebe. S tako visokim, nekontroliranim prinosima nikako ne možete napraviti vrhunsko vino, jer oni onemogućuju da vino bude koncentrirano. A meni je koncentracija jedna od glavnih značajki vrhunskog vina. Drugo, postoje dvije vrste bijelog pošipa, vjerojatno dva bitno različita klona. Jedan od ta dva klona, a oni su u vinogradima pomiješani, faktički je neupotrebljiv, jer bobica gotovo da uopće nema soka…” lamentirala je gospođa Ahearne.

Ovih smo dana prvi put probali njen Pošip iz 2017. Čini se da je u toj, na otocima neobičnoj berbi (korčulanski proizvođači bili su izgubili polovicu ili više prinosa zbog mraza; slično je bilo i na Braču) MW Jo Ahearne riješila ili barem dobro prikrila oba ta problema.

Njen hvarski Pošip iz 2017. godine izvrsno je, bogato, koncentrirano vino cvjetno-voćnih aroma, s ponešto elemenata vruće, ljetne, požutjele trave, puno okusa žutog i tropskog voća. Ono je istodobno gusto i svježe, i na putu da za godinu dana postane elegantno.

Vina Jo Ahearne su kompleksna i drukčija. I Pošip i Wild Skins (macerat nekoliko lokalnih sorti) pokazuju u kojim bi se smjeru modena dalmatinska vina mogla kretati. Ekspresivnost terroira, naglašavanje autohtonosti pojedinih sorti i precizna vinifikacija trebali bi biti glavni elementi dalmatinskog vinarstva.

Nova vina  Jo Ahearne, koja se srećom mogu naći na sve više boljih vinskih karti širom Hrvatske kao i u nekim vinotekama poput Vivata, uvjerljivo demonstriraju baš te kriterije.

Gastropreporuka Ovo je izvrsno vino za divlju ribu specifičnih okusa poput prave škrpine, ali i raže ili pauka. No, željeli bismo ga probati uz vrganje ili lisičarke; mislimo da bi se njegova kompleksnost jako dobro družila sa šumskim okusima i aromama pravih gljiva

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.