Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Joel Robuchon, veliki chef s 31 Michelinovom zvjezdicom

robuchon

Danas je u Švicarskoj, u 73 godini, umro Joel Robuchon, jedan od najvažnijih kuhara dvadesetog stoljeća. Robuchon je do kraja osamdesetih godina, dakle do svoje 45 godine, stekao titulu Chefa stoljeća prema vodiču Gault&Millau, te je u jednom trenutku držao čak 31 Michelinovu zvjezdicu u raznim svojim restoranima, što je apsolutno svjetski rekord.
Robuchon je uz Alaina Ducassea bio vjerojatno najvažniji protagonist moderne francuske kuhinje koja je naslijedijla nouvelle cuisine i najavila molekaularnu kuhinju. Bio je podjednako poznat po ultimativno luksuznim i raskošnim jelima poput goluba s foie gras ili niza recepata s puno tartufa i kavijara, kao i po jednostavnom ali savršeno svilenkastom pire krumpiru prepunom maslaca i elaboriranim prezentacijama poput točkica od umaka i umjetničkih tanjura.
Robuchon je također bio poznat po željeznoj disciplini i diktatorskom reżimu u svojim kuhinjama.
U Robouchonovim smo restoranima, iz serije L’Atelier jeli nekoliko puta u Parisu na Champs Elysees i u Londonu, u Sohou. U Londonu se sjećamo fenomenalnih lignji s čilijem i chorizom, te crnog čokoladnog moussea s malinama, čokoladne poluge i sjajnom metaliziranom prahu, možda najboljeg deserta kojeg smo ikada kušali. Iz podruma na Champs Elysees pamtimo krvavi, vulgarno ukusni charolais steak s par zrna soli, koji je gotovo pa izbrisao sjećanja na sve milijune kalorija američke i japanske govedine koje smo prije toga pojeli.
Joel Robuchon umro je od raka, u istoj godini u kojoj su umrli utemeljitelj cuisine nouvelle Paul Bocuse i Anthony Bourdain, najvažniji medijski gastronomski propovjednik.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.