Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Utjecaj restoranskog PDV a na lošiju turističku sezonu

restorani-turizam

Danas, kad je već sasvim jasno da je sezona podbacila i da je prekinut visoki turistički rast koji je trajao godinama, vrijedi podsjetiti na upozorenja izrečena u vrijeme donošenja odluke o udvostručenju restoranskog PDV-a prije godinu i pol dana. Nema, naime, nikakve sumnje da je restoranska industrija esencijalni dio cijelog hrvatskog turističkog sektora.

Ljudi širom svijeta putuju i da bi jeli autentičnu, dobro pripremljenu i profesionalno posluženu hranu. A hrvatski su restorani u velikom postotku na vrlo niskoj profesionalnoj razini. Ne možemo reći da je ukupno stanje bitno gore nego prije godinu i pol, ali svakako nije bolje. Udvostručenje PDV-a učinilo je hrvatsku restoransku industriju nekonkurentnom u okruženju gdje je PDV niži. Udvostručenje PDV-a na restorane prekinulo je investicijske cikluse u restoranima, srušilo poslovne planove te mnoge restorane vratilo u niže žanrove .

Sama činjenica da je većina restorana promijenila titularne vlasnike kako bi izbjegla plaćanje PDV-a, govori o tome da restorani zapravo rade u polulegalnim uvjetima, s biznis planovima koji traju od danas do sutra.

A slaba i kaotična restoranska scena, bez jasne strategije koja promovira autentične hrvatske kuhinje, visoku zanatsku kvalitetu i korištenje lokalnih sastojaka, izravno slabi turistički sektor, kao što se vrlo direktno upozoravalo Vladu prije donošenja odluke o udvostručenju PDV-a na restorane. Danas je, nažalost, posve razvidno kako je hrvatska Vlada tom odlukom pucala u nogu hrvatskom turizmu, sektoru od kojeg živi veći dio zemlje. Posljedice su već evidentne.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Utjecaj restoranskog PDV a na lošiju turističku sezonu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min